Τι κάνει η Ευρώπη για την νέα γενιά

Η ΕΕ είναι ο χώρος με τις περισσότερες ευκαιρίες. Η μόρφωση και η αναζήτηση εργασίας για τον κάθε πολίτη αποκτούν νέες δυνατότητες. Τα παιδιά μας έχουν ασφαλέστερο μέλλον όταν γνωρίζουν τις διαδικασίες για να αναζητήσουν τις πιο κατάλληλες λύσεις που να ταιριάζουν στις επιλογές τους.

Κατ’ αρχάς, είναι γνωστό πως οι πολίτες της ΕΕ έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση και διαμονή στην επικράτεια των κρατών μελών, καθώς επίσης και στο δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις Ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές.

Ειδικότερα

στο χώρο της εκπαίδευσης, τα παιδιά πολιτών της ΕΕ μπορούν να πάνε σχολείο σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ με τους ίδιους όρους, όπως και οι υπήκοοι της χώρας αυτής. Έχουν επίσης το δικαίωμα να εγγραφούν σε τάξη μαθητών της ίδιας ηλικιακής ομάδας και αντίστοιχου επιπέδου με την τάξη τους, ανεξάρτητα από το γλωσσικό τους επίπεδο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ. ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΨΗΦΙΖΩ!

«Η Ευρώπη μάς δίνει νέες δυνατότητες. Για Μόρφωση, Δουλειά. Περισσότερες ευκαιρίες για τα παιδιά μου! Ψηφίζω για την Ευρώπη που θέλω! Ευρωπαϊκές εκλογές 2019 Αυτή την φορά ψηφίζω»

Είναι επίσης σημαντικό πως αν κάποιος γονιός ή οικογένεια μεταβεί για λόγους εργασίας σε άλλη χώρα της ΕΕ, τα παιδιά δικαιούνται δωρεάν εκπαίδευση, ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στο νέο σχολικό σύστημα με την εκμάθηση της γλώσσας. Σε ορισμένες χώρες για να εγγραφεί ένα παιδί, θα πρέπει προηγουμένως οι εθνικές αρχές να αναγνωρίσουν το σχολικό πιστοποιητικό του.

Είναι επίσης σημαντικό πως αν κάποιος γονιός ή οικογένεια μεταβεί για λόγους εργασίας σε άλλη χώρα της ΕΕ, τα παιδιά δικαιούνται δωρεάν εκπαίδευση, ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στο νέο σχολικό σύστημα με την εκμάθηση της γλώσσας. Σε ορισμένες χώρες, για να εγγραφεί ένα παιδί θα πρέπει προηγουμένως οι εθνικές αρχές να αναγνωρίσουν το σχολικό πιστοποιητικό του.

Η απόκτηση νέων δεξιοτήτων είναι σημαντική για να σταδιοδρομήσει η νέα γενιά. Αυτός είναι ο ρόλος του πιο διάσημου ευρωπαϊκού προγράμματος, του Erasmus, που προωθεί την κινητικότητα και την πολυγλωσσία. Με το πρόγραμμα αυτό οι συμμετέχοντες μπορούν να βελτιώσουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες και τις σχέσεις συνεργασίας με άλλους οργανισμούς μέσα από την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. Ταυτόχρονα, οι οργανισμοί αυτοί διευκολύνουν την μαθησιακή κινητικότητα φοιτητών, ασκουμένων, εθελοντών, εργαζομένων στον τομέα της νεολαίας και νέων.

Επίσης, οι ερευνητές στην ΕΕ έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση ευκαιριών κατάρτισης και απασχόλησης.

Ζούμε στην εποχή της κινητικότητας στο χώρο εργασίας που επιβάλλει η τεχνολογική επανάσταση. Γι' αυτό κάθε πρόσθετη δεξιότητα ενισχύει τις δυνατότητες απασχόλησης των νέων μέσα στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο.

Η εκπαίδευση παραμένει θέμα των εθνικών κυβερνήσεων. Όμως, η ΕΕ παρέχει σε όλα τα κράτη μέλη επιπρόσθετες δυνατότητες για τεχνογνωσία και μελέτες που αφορούν τα εκπαιδευτικά συστήματα. Σε αυτό το περιβάλλον (τεχνολογική επανάσταση, εθνική παιδεία, υπερεθνική ενίσχυση μέσα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα ευρωπαϊκά προγράμματα), τα κράτη μέλη μπορούν να αντλούν τις βέλτιστες πρακτικές ώστε οι σημερινοί νέοι είναι σε θέση να αποκτούν περισσότερες ευκαιρίες για να βρουν δουλειά, είτε στην χώρα τους, είτε σε άλλο κράτος-μέλος.

Το περιβάλλον έχει αλλάξει. Αλλάζουμε, για να το αξιοποιήσουμε. Ψηφίζοντας στις Ευρωεκλογές, δίνουμε περισσότερες ευκαιρίες στα παιδιά μας!

Keywords
Τυχαία Θέματα