Ανακοίνωση Επ. Νομοθεσίας για Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εξέδωσε η Επίτροπος Νομοθεσίας

Η Επίτροπος δηλώνει την προσήλωση της ιδίας και του Γραφείου της, στη διαφύλαξη της τήρησης των δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας που πηγάζουν μέσα από τις διεθνείς Συμβάσεις που έχουν κυρωθεί με Νόμο.

Σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 38.958 ημερομηνίας 25.02.1993, η Επίτροπος Νομοθεσίας είναι αρμόδια για τις κάτωθι Συμβάσες:

ΣυμβάσειςΗνωμένωνΕθνών:

ICCPR - International

Covenant on Civil and Political Rights

ICESCR - International Covenant Economic, Social and Cultural Rights

ICERD - International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination

CEDAW - Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women

CRC - Convention on the rights of the Child

CAT - Convention Against Torture and other Cruel, Inhuman or Degrading            

Τreatment or Punishment

UPR - Universal Periodic Review

Συμβάσεις Συμβουλίου της Ευρώπης:

ECRML - European Charter for Regional or Minority Languages

FCPNM - Framework Convention for the Protection of National Minorities

Η ευθύνη της Επιτρόπου Νομοθεσίας έγκειται:

(α) Στην ετοιμασία Εθνικών Εκθέσεων, τις οποίες υποχρεούται να υποβάλλει η Δημοκρατία, σύμφωνα με τις επικυρωθείσες Συμβάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

(β) Στην παρουσίαση και υποστήριξη των εν λόγω Εκθέσεων/Θέσεων της Δημοκρατίας κατά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον των αρμοδίων οργάνων των Ηνωμένων Εθνών (treaty bodies).

(γ) Στη μελέτη και υποβολή εισηγήσεων για εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας/διαδικασιών/πρακτικών με τις διατάξεις Συμβάσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις οποίες η Δημοκρατία έχει κυρώσει, σύμφωνα με νέα δεδομένα ως προς τα διεθνώς κρατούντα και/ή Συστάσεις των πιο πάνω Οργάνων των Ηνωμένων Εθνών (Concluding Observations).

Για εκτέλεση του έργου αυτού υπάρχει άψογη συνεργασία με  Υπουργεία/Υπηρεσίες/Τμήματα για συλλογή πληροφοριών, ώστε η έκθεση και/ή οι απαντήσεις σε ερωτηματολόγια να δίνουν την ορθή εικόνα για την εφαρμογή των διατάξεων της σχετικής συνθήκης και ιδιαίτερα, τα μέτρα (νομοθετικά και διοικητικά) που λήφθηκαν και λαμβάνονται από το Κράτος προς συμμόρφωση. Ακολουθεί η παρουσίαση των εν λόγω εκθέσεων ενώπιον οργάνου ελέγχου της εφαρμογής της συνθήκης (treaty body) και αντεξέταση πάνω σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα που προστατεύ ονται από τη συγκεκριμένη συνθήκη.

Επιπρόσθετα, υπάρχει αριθμός ad hoc ερωτηματολογίων που υποβάλλονται από όργανα του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΕΕ για θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Επίτροπος Νομοθεσίας καλείται, επίσης, συχνά να βοηθήσει στην ετοιμασία των απαντήσεων της Δημοκρατίας προς όργανα των Ηνωμένων Εθνών, αναφορικά με συγκεκριμένα Ψηφίσματα σε σχέση με τα οποία τα κράτη μέλη καλούνται να δώσουν πληροφορίες για τις ενέργειες που λαμβάνονται προς συμμόρφωση με αυτά.

Μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης Γνωμοδότησης του οργάνου ελέγχου της εφαρμογής της συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών (treaty body) ή μετά από Σύσταση της αρμόδιας Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης (Committee of Experts), επιβάλλεται μελέτη από  την  Επίτροπο και υποβολή εισηγήσεων προς την Κυβέρνηση για λήψη νομοθετικών ρυθμίσεων και ή άλλων μέτρων προς συμμόρφωση όπου αυτό απαιτείται.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανακοίνωση Επ, Νομοθεσίας, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,anakoinosi ep, nomothesias, pagkosmia imera anthropinon dikaiomaton