Ανακοίνωση «Αναγέννησης» για Κρατική Φοιτητική Μέριμνα


Ως Δημοκρατική Παράταξη Κυπρίων Φοιτητών «Αναγέννηση», έχουμε διαπιστώσει μετά λύπης μας, ότι το κονδύλι που αφορά τη φοιτητική χορηγία και το φοιτητικό πακέτο για το 2018, παρουσίασε μείωση της τάξης των 3.930.498 εκ. ευρώ, σε σχέση με αυτό του 2017.

Παράλληλα για το 2019, το αδιανέμητο ποσό από τον προϋπολογισμό του 2018, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, προστέθηκε στον φετινό προϋπολογισμό ύψους 50 εκατομμυρίων, κάτι που μεταφράζεται σε νέα μείωση της τάξεως των 5 εκ.

Δυστυχώς, τα τελευταία 6 χρόνια, το κονδύλι

για τη Φοιτητική Μέριμνα μειώθηκε κατά 26 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Η φοιτητική χορηγία και το πακέτο επιδομάτων δίδονται τα τελευταία χρόνια, με βάση το νέο νόμο, ο οποίος απέκλεισε φοιτητές που τις προηγούμενες χρονιές ήταν δικαιούχοι.

Συγχρόνως για ακόμα μια χρονιά, παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην αξιολόγηση των αιτήσεων και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ιδιαίτερα για το φοιτητικό πακέτο με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στην διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών.
Παράλληλα, ένα από τα κυριότερα προβλήματα που ταλανίζουν τον φοιτητόκοσμο, είναι το ύψος στις τιμές των ενοικίων και για αυτό το λόγο, θεωρούμε ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για ανακούφιση των φοιτητών και των οικογενειών τους.
Ενόψει των πιο πάνω και με αφορμή την συζήτηση που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα, έχουμε ετοιμάσει ως «Αναγέννηση» συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες παραθέτουμε πιο κάτω :

Επαναφορά του κονδυλιού της Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας στα επίπεδα του 2016.
Αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης

Το υφιστάμενο σύστημα προβλέπει μοριοδότηση βάση απόλυτου συστήματος είτε 0 είτε 1. Εμείς προτείνουμε όπως :
μετά την αξιολόγηση των αιτήσεων, να καταλήγουμε σε μια βαθμολογία με βάση την μοριοδότηση την οποίαν έλαβε ο αιτητής.
στη συνέχεια, το κονδύλι να διανέμεται στους δικαιούχους με σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την βαθμολογία που έλαβαν.
Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι δεν θα μένει αδιανέμητο κονδύλι και θα λαμβάνει επίδομα ή/και χορηγία μεγαλύτερος αριθμός φοιτητών.
Αξιολογώντας τις ανάγκες της εποχής οφείλουμε ως κράτος, να λάβουμε τα απαραίτητα ή/και αναγκαία μέτρα για να καλύψουμε τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών, αφού πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να διακόψουν ακόμα και τις σπουδές τους λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης στέγης ελέω των υψηλών τιμών στα ενοίκια . Είναι για αυτό το λόγο που ως Δημοκρατική Παράταξη Κυπρίων Φοιτητών «Αναγέννηση» προτείνουμε:

Α. Την αύξηση του επιδόματος ενοικίου
Β. Την παροχή φορολογικών διευκολύνσεων και εξαιρέσεων στους ενοικιαστές που παρέχουν στέγαση σε φοιτητές, βλέπε μοντέλο Αγγλικών προδιαγραφών.
Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν τα λειτουργικά κόστη για τον φοιτητή, και συγχρόνως θα γίνει πιο εύκολη η εξεύρεση στέγης.
Είναι η άποψη μας ότι θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν και εκσυγχρονιστούν τα κριτήρια διανομής του φοιτητικού πακέτου και της φοιτητικής χορηγίας για να καταστεί εφικτή η πλήρης διανομή του κονδυλιού. Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό με :
Την αναγωγή των εισοδηματικών κριτηρίων στις 80,000 ευρώ ανά νοικοκυριό.
Την αναγωγή της εκτίμησης της ακίνητης ιδιοκτησίας στο 1,5 εκ από 1,2 εκ.

Αν ο αιτητής στο παρών στάδιο πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά η ακίνητη του ιδιοκτησία ξεπερνά το 1,2 εκ, δεν υπερβαίνει όμως το 1,5εκ, δύναται να είναι δικαιούχος.

Τυχόν δάνεια τα οποία έχουν τα νοικοκυριά, θεωρούμε σωστό όπως συνυπολογίζονται και αφαιρούνται από το σύνολό της ακίνητης ιδιοκτησίας, ούτως ώστε να μειώνεται ο συνολικός υπολογισμός της ακίνητης ιδιοκτησίας.
η διατροφή που λαμβάνει παιδί χωρισμένων γονιών, να μην προσμετράται στο επίδομα του φοιτητικού πακέτου και της φοιτητικής χορηγίας, αφού είναι διακανονισμός των γονέων για κάλυψη των αναγκών του, μετά από δικαστική απόφαση, και όχι ανάλογο επίδομα όπως αυτό της φοιτητικής χορηγίας.
επιδόματα που προκύπτουν από το νόμο (π.χ. Ε.Ε.Ε.) να μην προσμετρούνται, αφού καταδεικνύουν ότι ο λήπτης είναι χαμηλόμισθος και εμπίπτει στους δικαιούχους του ολοκληρωμένου πακέτου.

Συμπερασματικά, θεωρούμε πως οι προτάσεις που καταγράφονται πιο πάνω, θα έχουν θετικό αντίκτυπο στους φοιτητές και δη στην κοινωνία. Με το κόστος ζωής να αυξάνεται, και τις ανάγκες των φοιτητών να υπερπληθαίνουν, οι προτάσεις μας θεωρούμε ότι βρίσκονται προς την ορθή κατεύθυνσή. Ως παράταξη, αφουγκραζόμαστε πλήρως τις ανάγκες και τους προβληματισμούς των φοιτητών και ζητούμε όπως οι πιο πάνω προτάσεις αξιολογηθούν και ληφθούν σοβαρά υπόψιν από τους αρμόδιους φορείς του Κράτους.
Πρωτοβουλία Συντονιστικής Εκτελεστικής Γραμματείας Δημοκρατικής Παράταξης Κυπρίων Φοιτητών «Αναγέννηση»
Ο Κεντρικός Συντονιστής
…………………………….
Φώτης Τριμπάκκιρος
Συνυπογράφουν:
Αναγέννηση Πανεπιστημίου Κύπρου
Αναγέννηση Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου
Αναγέννηση Frederick
Αναγέννηση Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Αναγέννηση Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου
Αναγέννηση Αθήνας
Αναγέννηση Πάτρας
Αναγέννηση Θεσσαλονίκης
Αναγέννηση Ηνωμένου Βασιλείου

Keywords
Τυχαία Θέματα