Ανακοινώνεται η διάνοιξη οδοφραγμάτων στα πλαίσια των ΜΟΕ

Νέα συνάντηση είχαν σήμερα οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, με στόχο την ολοκλήρωση του καταλόγου των προτεινόμενων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης χαμηλής πολιτικής, ο οποίος θα διαβιβαστεί στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων κατά την αυριανή τους συνάντηση.

Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, αναμενόταν να ολοκληρώσουν και την αξιολόγηση των θέσεων των δύο πλευρών, ώστε αύριο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, να μπορέσουν να αρχίσουν επί της ουσίας διαπραγμάτευση.

Εις αύριον τα σπουδαία

Όσον αφορά στα ΜΟΕ, εκτός

συγκλονιστικού απροόπτου, αναμένεται η ανακοίνωση της διάνοιξης κάποιων οδοφραγμάτων. Ο κατάλογος με τα σημεία διέλευσης αναμενόταν να ολοκληρωθεί σήμερα από τους διαπραγματευτές ώστε αύριο να βρίσκεται ενώπιον των δυο ηγετών οι οποίοι θα λάβουν την τελική απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον κατάλογο, χωρίς να έχει ληφθεί καμία απόφαση που ετοίμασε η αρμόδια τεχνική επιτροπή περιλαμβάνονται τα οδοφράγματα Λεύκας-Απλικιου, Πυροϊου-Αθηαίνου, Δερύνειας, και Πύλης Πάφου.

Από την ελληνοκυπριακή πλευρά φαίνεται να προτάθηκε και άνοιγμα διόδου στην περιοχή Πύργου- Κοκκίνων. Ωστόσο οριστική απόφαση για διάνοιξη ζυγού αριθμού διόδων εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα ληφθεί αύριο.

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που αφορούν στην ενοποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεφωνίας, βρίσκονται επίσης στον κατάλογο αλλά φαίνεται να παραπέμπονται σε μεταγενέστερο στάδιο, λόγω τεχνικών δυσκολίων.

Επιπλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αύριο θα ανακοινωθεί η ανάληψη πρωτοβουλίας των δύο ηγετών για επιτάχυνση των διαδικασιών για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter και αναφερόμενος στην 5η συνάντηση των δυο διαπραγματευτών από τις 15 Μαΐου, ο κ. Έιντε κάνει λόγο για “καλή πρόοδο” και αναφέρεται στην αυριανή νέα συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί.

With #Cyprus negotiators @ozdilnami and @AMavroyiannis in their 5th meeting since 15 May. Good progress. Leaders to meet again tomorrow.

— Espen Barth Eide (@EspenBarthEide) May 27, 2015

Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Στο μεταξύ, ο Ταγιπ Ερντογαν δυναμιτίζει παλι τη διαδικασία, καθώς, δηλώνει οτι οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι εκ των ον ουκ ανευ. Συγκεκριμένα σε συνέντευξη του στο NTV ανέφερε Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τα εγγυητικά της δικαιώματα, προσθέτοντας ότι δεν αποδέχονται ως εγγυήτρια δύναμη την ΕΕ επειδή δεν έχει εκπληρώσει τα καθήκοντά της και δεν την εμπιστεύονται.

Για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογαν ερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δήλωσε ότι οι θέσεις μας είναι γνωστές για το θέμα των εγγυήσεων και πως όταν συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα θα εκφράσουμε τις απόψεις μας.

Μέχρι να φτάσουμε στη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, είπε ο Νικος Χριστοδουλιδης υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται να υπάρχει δυστοκία στην ετοιμασία του καταλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ο Εκπρόσωπος αρκέστηκε απλά να διαψεύσει λέγοντας ότι δεν πρόκειται να αποκαλυφθεί το περιεχόμενο του καταλόγου, πριν την ολοκλήρωση του.

Keywords
Τυχαία Θέματα