Ποινικοποιείται προσβλητική-βίαιη συμπεριφορά σε βάρος ΛΟΑΤ

Με θετική τοποθέτηση των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών οδηγείται αύριο ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τροποποίηση του ποινικού κώδικα με την οποία ποινικοποιεί απαράδεκτες συμπεριφορές και υποκίνηση βίας σε βάρος ατόμων με για τον προσανατολισμό φύλου.

Οι ποινές, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών για παράβαση του ποινικού κώδικα με βάση το αδίκημα που διαλαμβάνει η τροποποίηση θα είναι μέχρι τρία χρόνια φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο, ή και τις δύο ποινές μαζί.

Ερωτηθείς

εάν η τροποποίηση του ποινικού κώδικα σχετίζεται με το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, ο κ. Σαμψών είπε πως η τροποποίηση εκκρεμεί για αρκετό καιρό.

Ανέφερε ότι το αδίκημα μπορεί να είναι απειλητική, προσβλητική συμπεριφορά ή με εικονογραφημένα και άλλα μηνύματα. Την ποινή θα καθορίζει το Δικαστήριο αφού αξιολογεί το εύρος και την ένταση του αδικήματος, συμπλήρωσε.

Η τροποποίηση συζητήθηκε την Τετάρτη από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Νομοσχέδια για την ποινική ευθύνη των Υπουργών και κάποιων κρατικών αξιωματούχων
Τα νομοσχέδια με τα οποία ποινικοποιούνται αποφάσεις ή παραλήψεις Υπουργών του Διοικητή και του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του Γενικού και Βοηθού Ελεγκτή παραμένουν σε εκκρεμότητα, ανέφερε ο κ. Σαμψών, διευκρινίζοντας ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες δεν ήταν σε θέση να τοποθετηθούν.

Ευρωπαϊκή οδηγία για χρήση δεδομένων επιβατών προς αντιμετώπιση της τρομοκρατίας
Ο κ. Σαμψών ανέφερε ότι η Επιτροπή Νομικών θα αναμένει την έκβαση της συζήτησης για την οδηγία που άρχισε στη Λετονία, για να συνεχίσει τη συζήτηση.

Επανέλαβε πως η Επιτροπή Νομικών ως θέμα αρχής τοποθετείται κατά του περιορισμού των ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για χάρη της τρομοκρατίας. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξέφρασε επιφυλάξεις προς την εξυπηρέτηση του σκοπού που στοχεύει να εξυπηρετήσει η οδηγία αφού η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να ελέγξει τα κατεχόμενα εδάφη.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα