Εντατικοποίηση προσπαθειών για καταπολέμηση της τρομοκρατίας

ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ καταπολέμησης των ασύμμετρων απειλών και των φαινομένων της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας, τόνισε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προσερχόμενος στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, που πραγματοποιείται στις 8-9 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι όλοι οι οργανωμένοι θεσμοί, όπως είναι η ΕΕ και ο διάλογός της με τον Αραβικό Σύνδεσμο ή με άλλους Οργανισμούς ή η Ευρω-μεσογειακή Συνεργασία, περιλαμβάνουν σχεδόν όλες τις χώρες.

«Εκείνο που λείπει είναι μια πολυμερής άτυπη συνεργασία, στην οποία θα

έχει περισσότερη σημασία η ουσία και λιγότερο οι δομές, όπου οι άμεσα εμπλεκόμενες χώρες της Μεσογείου -και από την μία πλευρά και από την άλλη πλευρά της λεκάνης- θα συνεργάζονται και θα συζητούν για τα θέματα που αφορούν κυρίως τις ίδιες», επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αντιμετωπίζουν άμεσα το φαινόμενο της μετανάστευσης πρέπει να έχουν και τον πρώτο λόγο στις συζητήσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Στη Διάσκεψη της Ρόδου συμμετέχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Σλοβακία, καθώς και την Αίγυπτο, την Αλγερία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Λιβύη, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και την Τυνησία.

Στόχος της Διάσκεψης είναι η ανταλλαγή ιδεών, η διεύρυνση της περιφερειακής συνεργασίας και η εξεύρεση συνεργειών και κοινών πρωτοβουλιών για αντιμετώπιση των αλληλένδετων προκλήσεων ασφαλείας, που αντιμετωπίζει η περιοχή της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου, όπως είναι το μεταναστευτικό, η θαλάσσια ασφάλεια και η ανθρώπινη ασφάλεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα