Αναφορές Πομπέο στη συμβολή Κύπρου στην καταδίκη διακινητών

Η κυβέρνηση της Κύπρου έχει ενισχύσει τις προσπάθειές της για καταδίκη των διακινητών και βελτίωση της προστασίας των θυμάτων εμπορίας, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο, κατά την τελετή παρουσίασης της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρντμεντ για την Εμπορία Ανθρώπων στο 2018.

Η έκθεση καλύπτει την περίοδο Απριλίου 2017 – Μάρτη 2018 και αναλύει την κατάσταση σε 187 χώρες.

Στην φετινή έκθεση η Κύπρος

αναβαθμίζεται στην υψηλότερη βαθμίδα (Tier 1 )αφού ανταποκρίνεται πλήρως στα ελάχιστα πρότυπα για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων.

Είναι η δεύτερη φορά που η Κύπρος αναβαθμίζεται στο Tier 1. Η πρώτη ήταν το 2016. Σημειώνεται ότι το 2017 είχε υποβιβαστεί στην κατηγορία 2. Υπάρχει και η κατηγορία Tier 2 Watch List (υπό επιτήρηση) και η κατηγορία 3, που είναι η χειρότερη, και στην οποία τοποθέτησε τα κατεχόμενα.

Σε ομιλία του στην τελετή παρουσίασης της έκθεσης, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε αναφορά σε μερικές χώρες, περιλαμβανομένης της Κύπρου.

«Η κυβέρνηση της Κύπρου έχει ενισχύσει τις προσπάθειές της για καταδίκη των διακινητών και επίσης για βελτίωση της προστασίας των θυμάτων εμπορίας» είπε ο κ. Πομπέο.

Εκπρόσωπος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι τα τελευταία χρόνια η Κύπρος έχει σημειώσει σημαντική βελτίωση και φέτος επέστρεψε στην κατηγορία 1.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η Κύπρος πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της και ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και εισηγήσεις προς τις κυπριακές αρχές, όπως να διερευνούν έντονα, διώκουν και να καταδικάζουν τους διακινητές βάσει του Νόμου 60 (Ι) και να επιβάλλουν ισχυρές ποινές, να ταυτοποιούν θύματα μεταξύ ευάλωτων πληθυσμών, να βελτιώσουν τη συνεργασία όλων των φορέων, να περιορίσουν τις καθυστερήσεις στις δικαστικές διαδικασίες, να ενισχύσουν την ικανότητα της επιθεώρηση εργασίας για τον εντοπισμό και την αναφορά των θυμάτων καταναγκαστικής εργασίας, να μειωθούν οι καθυστερήσεις στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Η έκθεση για την Κύπρο αναφέρει ότι η κυβέρνηση αύξησε τις προσπάθειες επιβολής του νόμου, αυξήθηκαν οι καταδίκες διακινητών καθώς και οι προσπάθειες προστασίας των θυμάτων. Στην υπό εξέταση περίοδο η Κυβέρνηση της Κύπρου εντόπισε 27 θύματα (21 το 2016) από τα οποία τα 21 ήταν γυναίκες, τα έξι άνδρες και ένα αγόρι. (17 γυναίκες και 4 άνδρες το 2016. Επίσης, το 2016 δεν είχαν εντοπιστεί παιδιά).

Η έκθεση επίσης αναφέρεται στην κατάσταση στα κατεχόμενα. Σημειώνεται ότι αν και δεν αναγνωρίζονται από τις ΗΠΑ ούτε από άλλη χώρα εκτός της Τουρκίας, ωστόσο, εάν έπρεπε να κατηγοριοποιηθούν, θα ήταν στην κατηγορία 3 (Tier 3).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα