Αναφορές ΕΕτΠ εναντίον της Τουρκίας

Υπερψηφίστηκαν οι τροπολογίες της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕΕτΠ) στη γνωμοδότηση της Επιτροπής για την ετήσια έκθεση της Κομισιόν για τη διεύρυνση και την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις τροπολογίες η ΕΕτΠ, «ελπίζει ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες του ΟΗΕ για τον εντοπισμό μιας δίκαιης, συνολικής και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό - καλεί την Τουρκία να αρχίσει την απόσυρση των δυνάμεών της από την Κύπρο

και να προβεί σε ενέργειες για τη μεταφορά της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 (1984), δεδομένου ότι αυτό θα αποτελούσε μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και μια πραγματική ευκαιρία για την ειρήνη και την οικονομική, την κοινωνική και περιφερειακή ανάπτυξη και για τις δύο κοινότητες».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΕΕτΠ, οι τροπολογίες υπερψηφίστηκαν στην 118η Σύνοδο της ολομέλειας της ΕΕτΠ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 15-16 Ιουνίου. Η κ. Λουκαϊδου, όπως αναφέρεται, κατέθεσε τρεις τροπολογίες στην γνωμοδότηση για τη Διεύρυνση/Τουρκία, οι οποίες έγιναν αποδεκτές με συντριπτική πλειοψηφία.

Επιπλέον, με τις τροπολογίες της κ. Λουκαΐδου, στο κείμενο της γνωμοδότησης εντάχθηκε ότι η ΕΕτΠ «ενθαρρύνει, στηρίζει και ζητεί μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των αξιών στις οποίες θεμελιώνεται η ΕΕ, χαιρετίζει τα θετικά βήματα και τη δέσμευση για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης και καλεί την Τουρκία να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς αυτόν το σκοπό» και ότι η ΕΕτΠ «ζητεί την πλήρη εφαρμογή του χάρτη πορείας για την ελευθέρωση των θεωρήσεων προς όλα τα κράτη μέλη, προστίθεται».

Όπως αναφέρεται, για την αποδοχή και υπερψήφιση των πιο πάνω τροπολογιών της κυπριακής αντιπροσωπείας, "η Πρόεδρος και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΕΕτΠ έδωσαν πραγματικές μάχες κατά τις συζητήσεις των πολιτικών ομάδων που προηγήθηκαν για να εξασφαλιστεί η αποδοχή και υποστήριξη των τροπολογιών και η υπερψήφιση τους".

Στη Σύνοδο Ολομέλειας της ΕΕτΠ την κυπριακή αντιπροσωπεία αποτέλεσαν η επικεφαλής, Ελένη Λουκαΐδου, Αντιδήμαρχος Λευκωσίας, τα μέλη Λούης Κουμενίδης, Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Λευκάρων, Λουΐζα Μαυρομμάτη, Αντιδήμαρχος Έγκωμης, Χαράλαμπος Πίττας, Δήμαρχος Μόρφου και Κυριάκος Χατζηττοφής, Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα