Αναφορά Τσαβούσογλου σε μαξιμαλιστικές θέσεις Ε/κ-Ελλάδας στην Α. Μεσόγειο

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε άρθρο του σε ιορδανική εφημερίδα κάνει λόγο για "δίδυμο Ε/κ-Ελλάδας" στην Ανατολική Μεσόγειο και προβάλλει τον ισχυρισμό ότι έχουν "μαξιμαλιστικές απαιτήσεις", αναφέροντας ότι στόχος τους είναι να προστατεύσουν τα συμφέροντα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τ/κ στην περιοχή.

Σε άρθρο του σε ιορδανική εφημερίδα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Τουρκία στοχεύει να κάνει την ανατολική Μεσόγειο λεκάνη ειρήνης, προσθέτοντας ότι

η λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου συγκαταλέγεται στα κοινά συμφέροντα Τουρκίας και Ιορδανίας και πως η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζει την έκκληση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για περιφερειακή διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο στην οποία να συμμετέχουν όλοι οι παίκτες της περιοχής. «Αυτή η έκκληση του Προέδρου μας έχει ως στόχο να μετατρέψει την ανατολική Μεσόγειο σε λεκάνη συνεργασίας και ειρήνης σήμερα, όπως ήταν στο παρελθόν. Σε αυτό το πλαίσιο, δείχνουμε μέγιστο σεβασμό στα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των μερών", γράφει.

Ωστόσο, συνεχίζει, αναμένουν την ίδια ευαισθησία από τις χώρες της περιοχής.

"Τα δικαιώματα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο παραμένουν μόνιμα. Είμαστε υπέρ του καθορισμού θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας με δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Απέναντι στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του δίδυμου Ε/κ- Ελλάδας, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τ/κ στην περιοχή”, αναφέρει στο άρθρο του ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Διαβάστε επίσης: Επιφυλακτική η Λευκωσία στα όσα νέα «μαγειρεύει» ο ΟΗΕ και η Λουτ

Keywords
Τυχαία Θέματα