Αναχωρεί για Λονδίνο η ΔΕΑ

Για το Λονδίνο αναχωρούν την Κυριακή τα τρία μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), όπου θα έχουν επαφές την ερχόμενη εβδομάδα με αξιωματούχους της βρετανικής Κυβέρνησης, ζητώντας πρόσβαση σε αρχεία που ενδεχομένως να περιέχουν πληροφορίες για τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ελληνοκύπριος μέλος στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος, θα υπάρξει κοινή συνάντηση με εκπροσώπους του βρετανικού Υπουργείου

Άμυνας, της Κοινής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων και του Υπουργείου Εξωτερικών.


Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Λονδίνο, τα μέλη της ΔΕΑ θα έχουν ακόμη επαφές στο Εθνικό Αρχείο της Βρετανίας, ενώ θα συναντηθούν με μέλη του Κοινοβουλίου και με ε/κ και τ/κ οργανώσεις συγγενών αγνοουμένων.

Όπως είπε ο κ. Νέστορος, σε όλες τις επαφές στο Λονδίνο, η ΔΕΑ θα επαναλάβει την έκκλησή της για πληροφορίες σχετικά με τις περισυλλογές νεκρών από τα πεδία μαχών και χώρους μαζικών ή ατομικών τάφων. Επίσης, θα ζητήσει οποιεσδήποτε πληροφορίες υπάρχουν σχετικά με εντοπισμό σορών, τη μεταφορά τους σε γνωστή τοποθεσία, ανταλλαγή ή παράδοση σε τρίτους.

Αναζητούνται ακόμη πληροφορίες για πρόσωπα που θεάθηκαν για τελευταία φορά τραυματισμένα ή νεκρά, περιλαμβανομένων αυτών που απεβίωσαν σε δημόσια ιδρύματα, όπως νοσοκομεία, καθώς και φωτογραφίες σορών ανθρώπινων οστών με ημερομηνίες και περιοχές.

Οι επαφές στο Λονδίνο, που είχαν προγραμματιστεί αρχικά για το καλοκαίρι, αποτιμώνται από τη ΔΕΑ ως σημαντικές, ιδιαίτερα για τους αγνοούμενους της περιόδου 1963-64. Όπως εξήγησε ο κ. Νέστορος, την περίοδο εκείνη οι βρετανικές δυνάμεις κάλυψαν το κενό κατά τους μήνες που μεσολάβησαν μέχρι την άφιξη της ειρηνευτικής δύναμης, υποκαθιστώντας κατά κάποιον τρόπο τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών.

Είπε, ακόμη, ότι προσφάτως η έρευνα του Γραφείου του Ε/κ Εκπροσώπου στη ΔΕΑ έφερε στο φως πληροφορίες από αρχείο Βρετανού στρατιωτικού, από τις οποίες προέκυψαν στοιχεία για γνωστή υπόθεση Τ/κ αγνοουμένων της περιόδου 1963-64.

Ο κ. Νέστορος κλήθηκε, εξάλλου, από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τον ισχυρισμό που περιέχεται σε πρόσφατο τουρκικό έγγραφο προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ότι η τουρκική πλευρά έδωσε όσες πληροφορίες είχε για τους αγνοούμενους.

«Αν είχε εξαντληθεί η προσπάθεια, δεν θα ζητούσαμε καινούριες πληροφορίες», ανέφερε ο κ. Νέστορος, σημειώνοντας τις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι «η βασική χώρα από την οποία αναμένουμε τέτοιου είδους πληροφορίες είναι η Τουρκία». Συμπλήρωσε ότι η ΔΕΑ έχει ζητήσει πρόσβαση σε αρχειακό υλικό τόσο από τον τουρκικό στρατό όσο και από τις «τουρκοκυπριακές δυνάμεις».

Εκκλήσεις για πληροφορίες έχουν απευθυνθεί επίσης προς την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Έθνη, τον Ερυθρό Σταυρό, αλλά και προς χώρες που συνέδραμαν την ΟΥΝΦΙΚΥΠ με προσωπικό, όπως Καναδάς, Σουηδία, Ιρλανδία, Φινλανδία, Δανία, Αυστρία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Πληροφορίες ζητήθηκαν, τέλος, και από την Εθνική Φρουρά και την Αστυνομία Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι στο θέμα αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την Πέμπτη, λέγοντας πως πρόοδος στο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων, θα ενίσχυε τον στόχο της συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού. Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί πλήρως στο θέμα, ενώ απηύθυνε έκκληση σε χώρες που πιθανόν κατέχουν πληροφορίες, να ανοίξουν τα αρχεία τους.

Έγιναν μέχρι στιγμής 815 ταυτοποιήσεις
------------------------------------------------
Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία του Γραφείου του Ε/κ Εκπροσώπου, η ΔΕΑ έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε 815 ταυτοποιήσεις, εκ των οποίων οι 622 αφορούν Ε/κ και οι 193 Τ/κ. Επίσης, η Διερευνητική Επιτροπή προχώρησε στην ταυτοποίηση 125 πεσόντων (122 Ε/κ και 3 Τ/κ).

Από εκεί και πέρα, στα εργαστήρια της ΔΕΑ βρίσκεται ένας αριθμός περίπου 397 σορών, που είτε υπόκεινται σε ανθρωπολογικές και γενετικές εξετάσεις είτε έχουν ολοκληρωθεί οι γενετικές αναλύσεις και δεν έγινε ακόμη κατορθωτή η ταυτοποίησή τους. Επίσης, μέρος των σορών αφορά υποθέσεις που βρίσκονται στον χώρο φύλαξης και δεν έχουν αναλυθεί ακόμη, ενώ κάποιες είναι υπό αμφισβήτηση, καθώς μπορεί για παράδειγμα να αφορούν ευρήματα αρχαίων σκελετών. Τέλος, είναι πιθανόν κάποιοι από τους 397 να είναι πεσόντες.

Σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή είναι οι εργασίες από συνεργεία της ΔΕΑ σε δύο σημεία στην Αμμόχωστο, καθώς και σε Μόρα, Μια Μηλιά ( για Τ/κ αγνοούμενους), Βώνη, Μαραθόβουνο, Άσσια και Κοντεμένο. Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι εκσκαφές στο Μαρί προς αναζήτηση Τ/κ αγνοουμένων, χωρίς ωστόσο να έχει εντοπιστεί κάτι.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα