Η αμυντική συμμαχία AUKUS δημιουργεί τριγμούς στις διατλαντικές σχέσεις

«Τριγμούς» στις διατλαντικές σχέσεις επιφέρει το αμυντικό σύμφωνο AUKUS, με τις μεν Ηνωμένες Πολιτείες να δηλώνουν πως η Γαλλία είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την στρατηγική σύμπραξη που της «κοστίζει» συμβόλαιο ύψους 56 δισ. ευρώ για την πώληση συμβατικών υποβρυχίων στην Αυστραλία, και εκείνη από πλευράς της να διαψεύδει ότι είχε λάβει γνώση.

Το Παρίσι διέψευσε, διά του εκπροσώπου της γαλλικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, Πασκάλ Κονφαβρέ, ότι είχε ενημερωθεί για την νέα

«συμμαχία» Αυστραλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ, στο πλαίσιο της οποίας η Καμπέρα θα προμηθευτεί πυρηνοκίνητα υποβρύχια αμερικανικής τεχνολογίας αντί για τα συμβατικά γαλλικά που είχε παραγγείλει.

«Δεν είχαμε ενημερωθεί για το σχέδιο αυτό πριν από τη δημοσίευση των πρώτων πληροφοριών στον αμερικανικό και αυστραλιανό Τύπο, λίγες ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση του [προέδρου των ΗΠΑ] Τζο Μπάιντεν», δήλωσε ο Πασκάλ Κονφαβρέ.

Η διάψευση ακολούθησε δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Λευκού Οίκου ότι ΗΠΑ και Γαλλία είχαν επαφές, σε υψηλό επίπεδο, πριν από την ανακοίνωση της νέας στρατηγικής σύμπραξης.

«Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν σε επαφή με τους Γάλλους ομολόγους τους για να συζητήσουν την AUKUS, ακόμη και πριν από την ανακοίνωσή της», ανέφερε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Το Παρίσι αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση της συμμαχίας που τορπιλίζει τη δική του συμφωνία με την Αυστραλία για την παράδοση υποβρυχίων. Η οργή δεν στράφηκε μόνο εναντίον της Καμπέρας, που κατηγορείται ότι δεν τήρησε τον λόγο της, αλλά και εναντίον του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Αυτή η μονομερής, ωμή, απροσδόκητη απόφαση, μοιάζει πολύ με αυτά που έκανε ο κ. Τραμπ», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

«Όπως είπε χθες ο πρόεδρος [Μπάιντεν], συνεργαζόμαστε στενά με την Γαλλία όσον αφορά τις κοινές προτεραιότητές μας στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», επεσήμανε από πλευράς του ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

«Η κυβέρνησή μας επικεντρώνεται στον στόχο να αναζωογονήσει συμμαχίες και εταιρικές σχέσεις, ώστε να στηρίξει την διεθνή τάξη που βασίζεται στην τήρηση των κοινών κανόνων. Αυτό σημαίνει να ενισχύουμε τους μακροχρόνιους δεσμούς μας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ταυτόχρονα να εργαζόμαστε για την σύναψη νέων συνεργασιών», συνέχισε.

Αιφνιδιασμένη η ΕΕ - Στην Σύνοδο Κορυφής η συμμαχία AUKUS

Αιφνιδιασμένη από την στρατηγική συμμαχία Αυστραλίας, Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών, η Ευρωπαϊκή Ένωση εντάσσει το σύμφωνο αμυντικής σύμπραξης AUKUS στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, σφυρηλατώντας παράλληλα την/ δική της στρατηγική για την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού.

Σε συνέχεια της δήλωσης του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ότι η ΕΕ δεν είχε ενημερωθεί επί του στρατηγικού συμφώνου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, γνωστοποίησε πως το σύμφωνο AUKUS, καθώς και η κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στην ζώνη Ινδικού-Ειρηνικού, θα τεθούν επί τάπητος στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

«Η εταιρική σχέση ασφάλειας AUKUS καταδεικνύει περαιτέρω την ανάγκη για μία κοινή προσέγγιση της ΕΕ σε μια περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος. Μια ισχυρή στρατηγική της ΕΕ για την ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ. Χαιρετίζω την σημερινή παρουσίαση της στρατηγικής του Ζοζέπ Μπορέλ. Στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου» ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ.

Μπορέλ: Λυπούμαστε που δεν ενημερωθήκαμε - Κατανοούμε την δυσαρέσκεια της Γαλλίας

Την λύπη του που η ΕΕ δεν ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία AUKUS, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας παράλληλα ότι κατανοεί την δυσαρέσκεια της γαλλικής κυβέρνησης.

«Θέλουμε να ενημερωθούμε καλύτερα τι σημαίνει αυτή η συμφωνία. Λυπούμαστε που δεν μας ενημέρωσαν, που δεν μας κάλεσαν να πάρουμε μέρος σε αυτές τις συνομιλίες» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για να παρουσιάσει τη στρατηγική της ΕΕ για τη συνεργασία στον Ινδοειρηνικό.

Η Γαλλία έχει αντιδράσει οργισμένα για το σύμφωνο AUKUS -το οποίο στην πράξη ακυρώνει υπάρχουσα συμφωνία ύψους 40 εκατ. δολαρίων για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων εκ μέρους της Καμπέρα- και θα βοηθήσει αντίθετα την Αυστραλία να αποκτήσει υποβρύχια με πυρηνική πρόωση από τις ΗΠΑ.

Ο Μπορέλ τόνισε ότι τα πρόσφατα γεγονότα αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η συνεργασία της ΕΕ με τις χώρες του Ινδοειρηνικού. «Αυτή η νέα συμμαχία υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η περιοχή του Ινδοειρηνικού για την ασφάλειά μας και για τις οικονομικές μας δυνατότητές», σημείωσε.

Το αμυντικό σύμφωνο έχει προκαλέσει επίσης την οργή της Κίνας, η οποία υποστηρίζει ότι συνιστά ισχυρό πλήγμα στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

«Κατανοώ τον βαθμό απογοήτευσης της γαλλικής κυβέρνησης και συμφωνώ με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας, αναφορικά με την ανάγκη να ενισχυθεί η παρουσία της ΕΕ στον Ινδοειρηνικό για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της» υπογράμμισε.

«Δεν είναι η σωστή στιγμή να αξιολογηθούν οι διατλαντικές σχέσεις»

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις της συμμαχίας AUKUS στις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας απάντησε πως «δεν πρέπει να αρχίσουμε να θέτουμε υπό αμφισβήτηση τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν βελτιωθεί πολύ με την νέα διακυβέρνηση».

Και προσέθεσε ότι δεν είναι η σωστή στιγμή να αξιολογηθούν οι διατλαντικές σχέσεις, λέγοντας:

«Ας μη μπερδεύουμε τα αχλάδια με τα μήλα. Θέλουμε να ενισχύσουμε την συνεργασία μας με τις χώρες στον Ινδοειρηνικό, όπως και με την Αυστραλία και δεν θα δράσουμε ad-hoc, λόγω μεμονωμένων γεγονότων όπως αυτά που ακούσαμε σήμερα. Οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Αυστραλία για την σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου θα συνεχιστούν».

Διαβάστε επίσης: 

Τριμερές σύμφωνο ασφαλείας: Η Αυστραλία σε άγνωστα νερά

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής η συμφωνία ΗΠΑ-Αυστραλίας-Βρετανίας

Keywords
Τυχαία Θέματα