Ξενοδοχείο Βερεγγάρια:«Σκάλωσε» στην πολιτιστική αξία του κτιρίου η αναστήλωση

Το βλέπεις απέναντί σου κάθε φορά που ανεβαίνεις στον Πρόδρομο.. Στέκει εκεί, παρατημένο, ανάμεσα στο πευκοδάσος.

Το Ξενοδοχείο Βερεγγγάρια, παραμένει εκεί και αναμένει υπομονετικά την αναγέννηση του.

«Η εταιρεία που το έχει αγοράσει προχωρεί δυναμικά. Αναμένουμε τις άδειες. Παίρνει πολύ χρόνο η γραφειοκρατία στην Κύπρο και λόγω του ότι είναι διατηρητέο», δήλωσε στην κάμερα του ΣΙΓΜΑ

ο κοινοτάρχης Προδρόμου, Νεόφυτος Νεοφύτου.

Το Βεραγγάρια ανήκει πλέον σε εταιρεία ακινήτων, της οποίας αρχική επιδίωξη, ήταν η μετατροπή του σε πολυτελή διαμερίσματα, ώστε να διατεθούν στην συνέχεια προς πώληση. Πρόταση, η οποία «σκόνταψε» στην ιστορικότητα του κτιρίου.

«To κτίριο όπως το βλέπετε θα διατηρηθεί όπως είναι η εξωτερική του μορφή, απλά εσωτερικά δεν θα γίνουν 86 δωμάτια, όπως ήταν παλιά αλλά 35 και πρόθεση της εταιρεία είναι να πουληθούν κάποια εάν όχι και όλα. όσα δεν πουληθούν θα ενοικιάζονται. Δηλαδή θα λειτουργεί εδώ το συγκρότημα με κάποια σπιτάκια που θα κτιστούν στην ανατολική πλευρά», πρόσθεσε στις δηλώσεις το ο κοινοτάρχης.

Τελική πρόταση ωστόσο εκ μέρους του ιδιοκτήτη –μέχρι στιγμής- δεν υπάρχει, με το Τμήμα Πολεοδομίας και τους μελετητές του έργου να βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις

Από την πλευρά της η Προϊστάμενη Κλάδου Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τμήματος Πολεοδομίας, Γιόλα Κούρου είπε πως  «έχουν γίνει κάποιες προτάσεις, οι οποίες έχουν μελετηθεί. Έχουν δοθεί κάποιες παρατηρήσεις, οπότε στο παρόν στάδιο βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή».

Ο νέος ιδιοκτήτης έχει ωστόσο προχωρήσει στη μελέτη για στήριξη και ασφάλιση του κτιρίου. Εξού και οι εργασίες στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου έχουν αρχίσει. Το κτίριο θα επισκευαστεί και θα ανακαινιστεί αλλά θα κρατήσει τη μορφή του

«Έχω στείλει επιστολή στον Επιτρόπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστα Χαμπαιούρη», είπε ο κοινοτάρχης της περιοχής.

«Χαιρετίζουμε κάθε επενδυτική προσπάθεια που θα προσδώσει νέα δυναμική στις ορεινές κοινότητες και θα επιφέρει ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και κινητικότητα», δήλωσε ο κος Χαμπιαούρης.

Το ξενοδοχείο έχει μια ακόμη ευκαιρία να αναδυθεί από τις στάχτες του και να αποκτήσει την αίγλη που είχε κάποτε. Εκεί που προσπαθεί να σταθεί –μετά από δεκαετίες- ακόμη όρθιο, το σήμερα συναντά το χθες. Το χθες των μεγαλείων.

Το ξενοδοχείο έκλεισε οριστικά τις πόρτες του το 1984.

Από τότε η φαντασία όλωνων οργιάζει. Αναδιπλώνονται μύθοι.

Γράφονται ιστορίες και ξεκινάει ένα κυνήγι μαγισσών και φαντασμάτων.

Αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, με τις αρμόδιες Αρχές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το κτίριο πλέον αποτελεί επικίνδυνη οικοδομή, με τον νέο ιδιοκτήτη να προχωρεί στη λήψη προληπτικών μέτρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα