"Ταβάνι" στις πολιτογραφήσεις επενδυτών βάζει η Κυβέρνηση

Απάντηση στους επικριτές της Κύπρου και κίνηση διασφάλισης της εικόνας της χώρας, μπορεί να χαρακτηριστεί η αυστηρότητα, που εισάγεται στο σχέδιο κατ' εξαίρεση πολιτογράφησης επενδυτών, το οποίο μετονομάζεται σε Κυπριακό Επενδυτικό Σχέδιο.

Οι έξι ουσιαστικές αλλαγές έχουν ως εξής:

1. Αποδοχή μέχρι 700 αιτήσεων ανά έτος με έναρξη εφαρμογής από το 2018.

2. Ο αναμενόμενος χρόνος εξέτασης των αιτήσεων ορίζεται στους έξι μήνες.

3. Υιοθετείται κώδικας δεοντολογίας με σαφείς πρόνοιες για αποφυγή υπερβολών

και καταχρηστικών πρακτικών στη διαχείριση του Σχεδίου.

4. Κάθε αίτηση υποβάλλεται σε ενισχυμένο έλεγχο διακρίβωσης των πραγματικών στοιχείων και δεδομένων (due diligence) με επιβάρυνση του αιτητή.

- Θα διενεργείται από ξένο αδειοδοτημένο Οργανισμό για λογαριασμό του κράτους.

5. Η χρονική περίοδος των τριών ετών διατήρησης της επένδυσης, στην περίπτωση που αφορά αγορά ακινήτου, θα ξεκινά μετά από την έκδοση πολεοδομικής άδειας.

6. Ακίνητο, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για σκοπούς πολιτογράφησης, μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί μόνο μια φορά με επιπρόσθετη επένδυση €1 εκ.

Παράλληλα, ο οίκος Moody's δίδει θετικό πρόσημο στην πρώτη άδεια σε εταιρεία εξαγοράς δανείων. Στο εβδομαδιαίο του δελτίο ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναφέρεται στην αδειοδότηση της B2Kapital, η οποία είχε αγοράσει πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων 145 εκ. από την Ελληνική Τράπεζα στο τέλος του 2017 και επισημαίνει ότι:

- Η χορήγηση άδειας είναι πιστωτικά θετική, γιατί θα ενισχύσει τη συλλογή χρεών και θα παρέχει στις εγχώριες τράπεζες άλλο ένα μέσο για τη μείωση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων.

- Αναμένει ότι θα αποκτήσουν άδειες, τόσο η "APS", όσο και η "Altamira", οι οποίες θα τονώσουν τον ανταγωνισμό και θα αναπτύξουν την αγορά της Κύπρου για εξυπηρέτηση και απόκτηση χρεών.

Υπενθυμίζεται δε ότι το Υπουργικό ενέκρινε το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2019-2021, κάτι που σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας για τον καταρτισμό του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

Όπως είδαμε και την περασμένη εβδομάδα εκτιμάται ότι το 2018 θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης 3,8%. Σταδιακά, τα επόμενα χρόνια, η ανάπτυξη θα επιβραδύνεται και θα φτάσει στο 3% του ΑΕΠ το 2021.

Ταυτόχρονα το δημόσιο χρέος της χώρας θα υποχωρήσει από το 105,6% του ΑΕΠ το 2018 στο 88% το 2021.

Περαιτέρω σημειώνεται ότι:

- Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους συνδέεται με τη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ.

- Τα δημοσιονομικά περιθώρια, που θα προκύψουν σε σταθερή βάση, θα αξιοποιηθούν για ενίσχυση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, μέσω επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

- Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και η αναμενόμενη βελτίωση στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα διατηρήσουν την ανάπτυξη σε ψηλά επίπεδα.

Σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει ότι μόνο για μεγάλα έργα προβλέπονται επενδυτικά κονδύλια πέραν του 1 δισ. τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά στον Συνεργατισμό, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία το διορισμό δύο διευθυντικών στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών ως Μη Εκτελεστικών Μελών της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα