"Ψήνουν" τριμερή γα κοινό τετ α τετ Αναστασιάδη-Ακιντζί

Για τα καλά στο κάδρο των πιθανών σεναρίων βρίσκεται πλέον το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζί με τον Γενικό Γραμματέα, στην Νέα Υόρκη, αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το τρίτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του Σίγμα προ δεκαπενθημέρου περί των σχεδιασμών των Ηνωμένων Εθνών, κυβερνητικοί κύκλοι μιλάνε πλέον ανοικτά για μια πιθανή παρόμοια εξέλιξη, παρά το ότι ουδείς γνωρίζει αν η Τουρκία άνοιξε τα χαρτιά

της και, αν τα άνοιξε, τι είπε.

"Τίποτα δεν αποκλείεται και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Θεωρώ ότι σαφέστερη εικόνα θα έχουμε μετά τις εναπομείνασες συναντήσεις της κας Λουτ με Κοτζιά και Μογκερίνι. Προφανώς και τα όσα λέγονται στηρίζονται εν πολλοίς στο γεγονός πως Πρόεδρος Αναστασιάδης και Ακιντζί θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη" αναφέρουν Κυβερνητικοί κύκλοι.

Όλα αυτά βεβαίως συζητούνται εν αγνοία των όσων η Τουρκία απαίτησε ή έθεσε στη συνάντηση Τσαβούσογλου-Λουτ, γεγονός που εντείνει στους πολιτικούς διαδρόμους συγκεκριμένες ανησυχίες.

Κυριότερη εξ αυτών τα περί καταληκτικού χρονοδιαγράμματος, το οποίο ούτως ή άλλως φαίνεται να ευνοούν όχι μόνο συγκεκριμένοι παίκτες της διεθνούς κοινότητας αλλά και κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών.

Κυβερνητικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι "Είμαστε, όπως ήμασταν πάντα, ανοικτοί σε οποιαδήποτε συζήτηση και συνάντηση. Θα πρέπει βεβαίως άπαντες να γνωρίζουν ότι έχουμε τα όρια μας, τόσο για το πλαίσιο συζητήσεων (παράμετροι Γκουτέρες) όσο και για τα περί χρονοδιαγραμμάτων, που δεν μπορούν να είναι μέρος μιας διαδικασίας όπως ακριβώς επιβεβαιώνεται και από τα κοινά ανακοινωθέντα και με τον Έρογλου και με τον Ακιντζί"

Την ίδια ώρα, ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα από το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν ότι θεωρείται δεδομένο πως σε κάποια στιγμή θα εκδηλωθεί πρωτοβουλία για συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου – προπαρασκευαστικού χαρακτήρα την χαρακτηρίζουν κάποιοι – για έναρξη συζήτησης επί των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων.

Συνάντηση την οποία η Λευκωσία όχι μόνο αναμένει, αλλά θεωρεί και καθοριστική ως προς τις πιθανότητες επιτυχίας μιας νέας διάσκεψης.

Keywords
Τυχαία Θέματα