"Δεν συναινούμε σε αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων"

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συναινεί στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα» και απαντώντας στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Σημερινή» αναφορικά με την άδεια που έδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας τον περασμένο Ιούνιο, μέσω ICAO (International Civil Aviation Organization), στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, προκειμένου να διεξαγάγουν αεροναυτική άσκηση εντός του FIR Λευκωσίας και της Κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι προϊόν της «απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων που έχει δημιουργηθεί με την τουρκική κατοχή».

Τόνισε, δε, ότι δεν τίθεται θέμα έγκρισης.

«Η οδηγία που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει για το συγκεκριμένο περιστατικό αφορά σε θέματα ασφάλειας πτήσεων πάνω από την χώρα, για αεροπλάνα που έρχονται προς την Κύπρο και το Ισραήλ. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης: Τουρκική άσκηση με τις «ευλογίες» της Κυβέρνησης

Όπως είπε, το συγκεκριμένο περιστατικό αφορά σε περιοχή νότια του Ακάμα, για την οποία η Τουρκία «παράνομα και παράτυπα θεωρεί ότι εμπίπτει στις αρμοδιότητες του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου».

Ανέφερε, δε, ότι και στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί τέτοιοι τρόποι αντίδρασης απέναντι σε τέτοιες παράνομες τουρκικές ενέργειες, με το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο, δηλαδή την πραγματοποίησης τέτοιων παράνομων ασκήσεων.

Από την πλευρά του, απάντηση στα λεγόμενα Χριστοδουλίδη έδωσε ο συντάκτης του δημοσιεύματος και πολιτικός αναλυτής Γιάννος Χαραλαμπίδης, παρεμβαίνοντας στο δελτίο ειδήσεων, αμφισβητώντας τον ευθέως και λέγοντας ότι «το FIR Λευκωσίας δεν είναι αμπελοχώραφο για να ισχυρίζεται κάποιος ότι είτε δώσουμε είτε όχι έγκριση, μπορεί να πραγματοποιεί ασκήσεις, διαφορετικά δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξης του FIR».

Επιπλέον, τόνισε ότι η Τουρκία όταν είχε στείλει το σχετικό ενημερωτικό έγγραφο προς την ICAO, είχε εμμέσως απειλήσει την Κύπρο ότι θα πραγματοποιήσει την άσκηση, είτε λάμβανε άδεια, είτε όχι.

Παράλληλα, επισήμανε ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις, δεν ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία.

«Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε σε 2-3 περιπτώσεις και ήταν η φόρμουλα που είχε εισηγηθεί κατά το παρελθόν η ICAO προς την Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή η Τουρκία αρνιόταν να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες», είπε.

Τέλος, σημείωσε ότι για οποιαδήποτε NOTAM, η Τουρκία όπως και όλες οι χώρες, θα έπρεπε να απευθύνονται προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ η Τουρκία δεν απευθύνθηκε ποτέ της σε αυτήν, καθώς δεν την αναγνωρίζει.

Keywords