"Αποφασιστικότητα απ' όλους για πάταξη της βίας στα γήπεδα"

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου κάλεσε σήμερα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο χώρο του ποδοσφαίρου να επιδείξουν ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για πάταξη της βίας στα γήπεδα.

Σε ομιλία του στην ημερίδα «Όχι Βία στα Γήπεδα», ο κ. Νικολάου είπε ότι “ως Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, έχουμε δώσει το στίγμα της αποφασιστικότητας. Αναθεωρήσαμε, όπως είχαμε υποσχεθεί, το νομικό πλαίσιο. Ενδυναμώσαμε τα μέτρα πρόληψης,

καταστολής, αλλά και αποτροπής, με το συνολικό πακέτο μέτρων που καταθέσαμε και σταδιακά υλοποιούμε από τον περασμένο Ιούλιο”.

“Καλώ, λοιπόν, όλους σας και τον καθένα ξεχωριστά να λάβουμε δυναμικά μέτρα για να καταστήσουμε τους αθλητικούς μας χώρους, ασφαλείς και «προσβάσιμους» από όλους”, είπε.

Ο Υπουργός κάλεσε την Αστυνομία “να δράσει με περισσότερη αποφασιστικότητα και να επιδείξει μηδενική ανοχή, σε οποιονδήποτε ανεξαιρέτως προβαίνει σε βίαιες ή ανάρμοστες συμπεριφορές στους αθλητικούς χώρους”.

Κάλεσε εκ νέου την ΚΟΠ “να αυξήσει τις ποινές της και, ταυτόχρονα, να ενεργήσει κατά τρόπο αποφασιστικό έναντι των Σωματείων, ώστε να καταβάλλουν την αποζημίωση των Επιτηρητών Σταδίων, καθώς επίσης και την Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων να προχωρήσει σε αυστηρότερους ελέγχους και να μην επιδείξει οποιαδήποτε έκπτωση κατά τη διαδικασία έκδοσης των ετήσιων πιστοποιητικών ασφαλείας των γηπέδων”.

Περαιτέρω, είπε ο κ. Νικολάου “καλώ τα Σωματεία να συμμετέχουν στα προγράμματα πρόληψης, τα οποία ετοιμάζονται και σύντομα θα εκδώσει ο ΚΟΑ, βάσει προτύπων καλών πρακτικών που ακολουθούνται σε άλλες χώρες, με στόχο την πρόληψη των φαινομένων χουλιγκανισμού, της παραβατικότητας και της βίαιης συμπεριφοράς”.

“Είναι μέσα από την εμπλοκή των ίδιων των Σωματείων και την επιρροή προσωπικοτήτων του ποδοσφαίρου, που θα προκαλέσουμε τον κάθε φίλαθλο-οπαδό, να σκέφτεται πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια τις συνέπειες για την ομάδα του και τους κινδύνους για τους φιλάθλους ή οπαδούς της άλλης ομάδας. Των Σωματείων, που ενώ ξοδεύουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την απόκτηση ξένων παικτών, εγνωσμένης και μη αξίας, παραγνωρίζουν τον 12ο παίκτη, τον πιο δυνατό τους παίκτη, που είναι ο φίλαθλος, στον οποίο πρέπει να επενδύσουν και έχουν χρέος να μεριμνήσουν για την ασφάλειά του, όταν τον καλούν να στηρίξει την ομάδα του”, σημείωσε.

Σε εκτός κειμένου αναφορά του, ο κ. Νικολάου είπε ότι “ανάλογη είναι η ευθύνη και της ΚΟΠ η οποία σίγουρα είναι ο μόνος κερδισμένος απ` αυτή την υπόθεση γιατί ουσιαστικά η ΚΟΠ είναι εκείνη η οποία εισπράττει τα πρόστιμα, τα καταθέτει στα ταμεία της και μερικά απ` αυτά μπορεί να τα επιστρέφει στις ομάδες. Οφείλετε κύριοι κάποια απ` αυτά τα χρήματα -γιατί είναι και οι καλύτερες σας πελάτες – να τα επενδύσετε στην πρόληψη”.

Ανέφερε, επίσης, ότι “παρά τις αντιδράσεις, παρά τον πόλεμο που εξακολουθούμε να δεχόμαστε για την προώθηση της κάρτας φιλάθλου, την κατάργηση δηλαδή του φαινομένου των κουκουλοφόρων, το μήνυμα που στέλλω εκ μέρους αυτής της Κυβέρνησης, είναι ξεκάθαρο: Στη νέα ποδοσφαιρική περίοδο, πρόσβαση θα έχουν στα γήπεδα όσοι αγαπούν και τιμούν το άθλημα. Ήρθε η ώρα, τα γήπεδά μας να γίνουν τροφοδότες του «ευ αγωνίζεσθαι»...Δεν έχουν πια θέση στα γήπεδα εκείνοι, οι οποίοι καταφεύγουν σε αυτά για να εκτονώσουν άλλες απόκρυφες δομές, άλλα κακά φαινόμενα της ίδιας της κοινωνίας μας”.

Η έκδοση της κάρτας φιλάθλου, όπως είπε, “έχει τροχοδρομηθεί και για τον σκοπό αυτό έχει καθοριστεί χρονολογικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο αναμένεται να αρχίσει η έκδοση στις αρχές του Σεπτέμβρη, ακολουθώντας πλήρως τις διαδικασίες διαφάνειας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Γενικού Ελεγκτή”.

Επιπρόσθετα, είπε, “και στο πλαίσιο της ίδιας διαδικασίας, προωθείται η σταδιακή εγκατάσταση του συστήματος ταυτοποίησης στα γήπεδα, καθώς και η εκπαίδευση των ατόμων που θα εμπλέκονται στη διεκπεραίωση των διαδικασιών του όλου συστήματος, έχοντας λάβει υπόψη καλές πρακτικές άλλων χωρών, που έχουν εγκαταστήσει παρόμοια συστήματα και απόψεις ειδικών, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του συστήματος”.

Σημαντικός, είπε, “ είναι και ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και είναι ευκαιρία σήμερα να στείλουμε γενικότερα το μήνυμα, γιατί τα ΜΜΕ έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης να προβάλλουν τα σωστά πρότυπα, εκείνα που προτάσσουν την πολιτισμένη συμπεριφορά, αντί να προβάλλουν όσους μετείχαν σε πράξεις βίας, σε εμπρηστικές δηλώσεις και να στέλνουν μηνύματα, τα οποία από μόνα τους προκαλούν πράξεις βίας”.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, στη δική του ομιλία, είπε ότι ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην αντιμετώπιση του φαινόμενο του χουλιγκανισμού, “ωστόσο κατ` ουδένα λόγο θα πρέπει να είμαστε μηδενιστές και να στεκόμαστε αποκλειστικά και μόνο στις όποιες αδυναμίες και παραλείψεις. Αναντίλεκτα έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα αξιοσημείωτη πρόοδος στην αντιμετώπιση αυτού του φλέγοντος ζητήματος”.

“Η πρόσφατη τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, ο διαχωρισμός των καθηκόντων/υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα, ο διορισμός των υπεύθυνων ασφάλειας των σταδίων, η εφαρμογή του θεσμού των επιτηρητών, η σταδιακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των σταδίων, η άμεση καταχώρηση των υποθέσεων βίας εντός 24 ωρών από τη σύλληψη των παρανομούντων, η επιβολή απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα από τα δικαστήρια και η απασχόληση των μελών της αστυνομίας αποκλειστικά με αστυνομικής φύσεως καθήκοντα συνιστούν σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση”, είπε.

Ανέφερε ότι “τα συγκριτικά στατιστικά στοιχεία μεταξύ των αγωνιστικών περιόδων 2013/14 και 2014/15 συνηγορούν ακριβώς στην ορθότητα αυτής της διαπίστωσης αφού παρατηρήθηκε μείωση στα επεισόδια βίας κατά 52% ως επίσης και στους τραυματισμούς και υλικές ζημιές κατά 41%”.

Ανέφερε, επίσης, ότι “η Αστυνομία είναι ένθερμος υποστηρικτής της εφαρμογής της κάρτας φιλάθλου η σωστή χρήση του μέτρου αυτού θα συντελέσει σε μεγάλο βαθμό στην όλη προσπάθεια που καταβάλλεται για πάταξη της βίας στα γήπεδα”.

Ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ Κλεάνθης Γεωργιάδης είπε ότι “όλοι μας υποφέρουμε απ` αυτό το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα. Αν θέλουμε να το λύσουμε πρέπει να εγκύψουμε όλοι μαζί. Κανένας φορέας από μόνος του δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “ο ΚΟΑ θα εφαρμόσει την κάρτα φιλάθλου γιατί αυτός ο τόπος στο τέλος της ημέρας δικαιούται να έχει ασφαλές ποδόσφαιρο”.

Στη δική του ομιλία και απαντώντας στην αναφορά του Υπουργού για την ευθύνη της ΚΟΠ, ο εκ των Αντιπροέδρων της ΚΟΠ Νικ Νικολάου είπε ότι “σίγουρα η ΚΟΠ δεν είναι επιχείρηση και δεν έχουμε πελάτες για να εισπράττουμε χρήματα. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται και εισπράττονται από τα σωματεία τα επενδύουμε πίσω στο ποδόσφαιρο -δεν μένει σεντ στο ταμείο της ΚΟΠ- είτε στη διαιτησία, είτε σε ακαδημίες και σε άλλες δραστηριότητες. Δεν έχουμε πελάτες, εμείς υπηρετούμε τα σωματεία μας, αυτή είναι η δουλεία να υπηρετούμε το κυπριακό ποδόσφαιρο”.

Όσον αφορά τις ποινές, είπε ότι “από πέρσι έχουμε εισαγάγει ακόμα και αφαίρεση βαθμών αν δεν πληρώσουν τα σωματεία στην ώρα τους το πρόστιμο που τους επιβάλλονται”.

“Σίγουρα δεν είμαστε επιχείρηση και βάζουμε τα χρήματα μας στην τράπεζα αλλά τα επενδύουμε πίσω στο ποδόσφαιρο”, είπε.

Ανέφερε ότι “η πρόληψη και η καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα είναι στις προτεραιότητες της ΚΟΠ. Ως ομοσπονδία είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θέματα βίας και θεσπίσαμε κανονισμούς με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τόσο τα σωματεία μας όσο και τους φιλάθλους”.

Ο υπεύθυνος του Γραφείου της Αστυνομίας Καταπολέμησης της βίας στους αθλητικούς χώρους, Μιχάλης Ηροδότου προέβη σε ένα απολογισμό των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στα γήπεδα ως επίσης και στα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Πηγη:ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα