Αμετάβλητο στο 45% το βασικό επιτόκιο στην Τουρκία

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε στο 45% το βασικό της επιτόκιο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (CBRT).

Όμως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, στην ανακοίνωση «η Επιτροπή εκτιμά ότι το τρέχον επίπεδο του επιτοκίου πολιτικής θα διατηρηθεί έως ότου

επιτευχθεί σημαντική και μόνιμη μείωση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συγκλίνουν στο προβλεπόμενο εύρος προβλέψεων. Σε περίπτωση σημαντικής και μόνιμης επιδείνωσης των προοπτικών για τον πληθωρισμό, η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα αυστηροποιηθεί. Η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει αποφασιστικά όλα τα διαθέσιμα εργαλεία σύμφωνα με τον κύριο στόχο της σταθερότητας των τιμών».

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, «οι συνθήκες εξωτερικής χρηματοδότησης, το επίπεδο των αποθεματικών, η βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και η ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία σε τουρκική λίρα συνεχίζουν να συμβάλλουν στη σταθερότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας και στην αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής».

Η Τουρκία, μετά από μια περίοδο εφαρμογής πολιτικής χαμηλών επιτοκίων, άλλαξε στρατηγική μετά το τέλος των Προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2023. Από τα μέσα του 2023, η Τουρκία συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των χωρών με τα υψηλότερα επιτόκια.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα