Άμεση στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων ζητά ο ΣΕΣΙΚ

O Σύνδεσμος Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών Κύπρου (ΣΕΣΙΚ) ζητά άμεση, έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων μέχρι την οριστική εφαρμογή της αυτονόμησης, καθώς και την παροχή πραγματικών κινήτρων παραμονής και προσέλκυσης γιατρών στα πλαίσια των προτάσεων του ΣΕΣΙΚ.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος χαιρετίζει την επανέναρξη της συζήτησης για το ΓΕΣΥ στην Επιτροπή Υγείας

της Βουλής και εκφράζει προθυμία να συμβάλει εποικοδομητικά στην ολοκλήρωση του διαλόγου για προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Αναφέρει εκ νέου ότι το κύριο πρόβλημα της Δημόσιας Υγείας είναι η απουσία κινήτρων για τους γιατρούς ώστε να εργαστούν στο δημόσιο και να αποδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

«Η αλλαγή της νομοθεσίας περί προσλήψεων συμβασιούχων και η μετατροπή σε αορίστου χρόνου όσων συναδέλφων κλείνουν 30 μήνες, ήταν ένα μέτρο που λειτούργησε πυροσβεστικά, δίνοντας χρόνο για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που να αγγίζουν τη ρίζα των προβλημάτων. Η φωτιά δυστυχώς δείχνει να αναζωπυρώνεται τους τελευταίους μήνες. Ως εκ τούτου και επειδή σε πολλές ειδικότητες δεν υπάρχει ενδιαφέρον για εργοδότηση στο δημόσιο, πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα», αναφέρεται.

Μεταξύ άλλων ο ΣΕΣΙΚ εισηγείται άρση της διάκρισης εις βάρος των συμβασιούχων γιατρών σε σχέση με τους μόνιμους συναδέλφους σε θέματα μισθοδοσίας και ωφελημάτων, εξαίρεση του τομέα της υγείας από τη μείωση απολαβών, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, μέσω εφαρμογής της νομοθεσίας περί οργάνωσης του χρόνου εργασίας και της ικανοποιητικής αμοιβής για υπερωριακή απασχόληση και δικαίωμα στους συμβασιούχους να εκμεταλλεύονται τον ελεύθερο τους χρόνο προς αύξηση των εισοδημάτων τους.

Επίσης ζητά την άμεση προώθηση της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ως το μόνο μέτρο που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κράτους-εργοδότη και θα αποσαφηνίσει το εργασιακό μέλλον των ιατρών μακροπρόθεσμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα