«Αλωνίζει» στις Βρυξέλλες ο Ακιντζί

Ανοιχτή η πρόσκληση της Αθήνας για συνάντηση μεταξύ Τσίπρα-Ερντογάν για το Κυπριακό
Διαδοχικές συναντήσεις με τη Βικτόρια Νούλαντ, τη Φεντετρίκα Μογκερίνι και τον Μάρτιν Σουλτς είχε χθες ο κατοχικός ηγέτης, ενημερώνοντάς τους για τις τ/κ θέσεις

Αιφνιδιαστική συνάντηση με την Αμερικανίδα Υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Βικτόρια Νούλαντ είχε χθες στις Βρυξέλλες ο Μουσταφά Ακιντζί,

στο πλαίσιο εντατικών συναντήσεων στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με ανάρτηση του κ. Ακιντζί, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, συναντήθηκε με την κ. Νούλαντ για να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό, αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιφέρεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Νούλαντ βρίσκεται στις Βρυξέλλες λόγω της συνόδου των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, με καθυστέρηση 10 λεπτών (επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στις 17:00 ώρα Βρυξελλών) και μέγιστη διάρκεια περί τα 30 λεπτά, αν περιλάβει κανείς και τις διαδικασίες του πρωτοκόλλου, ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι και του Μουσταφά Ακιντζί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν τόσο τη Δευτέρα όσο και την Κυριακή διέψευδε επισήμως και ανεπισήμως την όποια αναφορά σε συνάντηση.

Δεν ακολούθησαν ούτε προηγήθηκαν επίσημες ή ανεπίσημες δηλώσεις, ενώ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Μογκερίνι, η ίδια εξέφρασε την υποστήριξή της στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, στην ίδια γραμμή υποστήριξης των διαπραγματεύσεων με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και η συζήτηση των δύο εξαντλήθηκε στην ανασκόπηση των διαπραγματεύσεων και των προοπτικών που ανοίγονται μετά τη νέα απόφαση για συνέχισή τους. Η Κομισιόν δεν σχολιάζει πληροφορίες, ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος θα μπορούσε να συμμετάσχει στην πολυμερή διάσκεψη, εκπροσωπώντας την ΕΕ.

Μίλησε και με Σουλτς
O Μουσταφά Ακιντζί ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, για περίπου 20 λεπτά, για τη «δική του οπτική σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις στο Moν Πελεράν», σύμφωνα με όσα δήλωσε μια πηγή του ΕΚ στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση.

Σύμφωνα με την πηγή, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Ακιντζί είπε ότι θεωρεί την απόφαση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων «θετική», ανέφερε ότι οι τεχνικοί διαπραγματευτές συναντώνται και πάλι τρεις φορές την εβδομάδα για να συζητήσουν, και ότι είναι θετικό το γεγονός ότι «τώρα έχουμε και πάλι μια καθορισμένη ημερομηνία» για τη νέα σύνοδο στη Γενεύη και ότι «επίσης μιλάμε με τους εγγυητές».

Ο Πρόεδρος Σουλτς, από την πλευρά του, απάντησε, σύμφωνα με την πηγή, ότι την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γνωρίζει τις απόψεις του και στη συνέχεια είχε μια περιορισμένη συζήτηση με τον κ. Ακιντζί για τον ρόλο των εγγυητών.

Τα είπαν Έιντε-Κοτζιάς
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε, χθες το απόγευμα, τηλεφωνική συνομιλία με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο οποίος προέβη σε ενημέρωση για τις επαφές και συνομιλίες που είχε στην Τουρκία.

Οι κ. Κοτζιάς και Έιντε συζήτησαν, επίσης, για τις περαιτέρω ενέργειες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό αναμένεται να έχει ο Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ή στο Αμβούργο που βρίσκεται η έδρα του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας της Ευρώπης. Χθες ο κ. Τσαβούσογλου, στην κατ' ιδίαν συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, όπως έκανε γνωστό μέσω twitter ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, συζήτησαν τόσο για την Κύπρο όσο και για τη Συρία.

Πρόσκληση σε Ερντογάν
Την ίδια ώρα στην Αθήνα, ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε χθες πως η πρόσκληση για την ύπαρξη διμερούς συνάντησης με τον κ. Ερντογάν είναι ανοικτή από μέρους της ελληνικής πλευράς.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «Η πρόσκληση για την ύπαρξη διμερούς συνάντησης είναι ανοικτή από μέρους της ελληνικής πλευράς», προσθέτοντας: «Έχουμε επανειλημμένως δηλώσει βεβαίως ότι αυτή η διμερής συνάντηση, έτσι ώστε να υπάρξει σύγκλιση και συνεννόηση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε μια επιτυχή πολυμερή συνάντηση μεταξύ όλων όσοι εμπλέκονται στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Χωρίς αυτή τη διμερή συνάντηση, δεν θα είναι δυνατό να προχωρήσουμε με επιτυχία στο χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει ήδη καθοριστεί».

Αισιόδοξος ο Ναμί
Από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί διαβεβαίωσε ότι καμία λύση που δεν περιλαμβάνει την ισότητα και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων δεν πρόκειται να τεθεί σε δημοψήφισμα από τον Ακιντζί. Μιλώντας τη Δευτέρα εξ ονόματος του «προέδρου» Μουσταφά Ακιντζί, στην 11η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τ/κ Επιχειρηματιών (ISAD), ο Ναμί είπε ότι η όλη διαδικασία των διαπραγματεύσεων σήμερα βασίζεται στο πλαίσιο που δημιουργήθηκε από τον πρώην των Τουρκοκύπριο «πρόεδρο» Ραούφ Ντενκτάς, τις συγκλίσεις που συνέταξε ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και, το σημαντικότερο, στην κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου του Ντερβίς Έρογλου.

Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας η «κυβέρνηση» βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Τουρκία. Με την υποστήριξη και τεχνική βοήθεια της Τουρκίας, ισχυρίστηκε ότι το μοντέλο που έχει δημιουργηθεί θα είναι σε θέση να λύσει το ζήτημα της ιδιοκτησίας με πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο από ό,τι το σχέδιο Ανάν, και δεν θα θέσει τους Τουρκοκυπρίους σε οικονομική ταλαιπωρία.

Σημειώνοντας ότι το ζήτημα της διακυβέρνησης και το θέμα καταμερισμού της εξουσίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, ο Ναμί εξήγησε ότι τα ζητήματα που έμειναν εκκρεμή και κάποια άλλα που είχαν αποκλειστεί δεν είναι τόσο σοβαρά, που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη λύση του κυπριακού προβλήματος.
_________________

Την Παρασκευή στην Κύπρο ο Ολάντ για Κυπριακό
Επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 9 Δεκεμβρίου ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ανέφερε σε δελτίο Τύπου χθες βράδυ η Πρεσβεία της Γαλλίας στη Λευκωσία, όπου μαζί με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη θα συζητήσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Όπως αναφέρει, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας θα μεταβεί την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο επιχειρεί κατά του ισλαμικού κράτους στο Λεβάντε, μαζί με άλλες γαλλικές δυνάμεις οι οποίες αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο διεθνούς συμμαχίας.

Μέσω της συνάντησης με το πλήρωμα, το οποίο θα ολοκληρώσει σύντομα τον τρίτο γύρο επιχειρήσεων σε διάστημα δύο ετών, στο πλαίσιο της αποστολής αυτής, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας επιθυμεί να τονίσει τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα της Γαλλίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης. Πριν από ένα χρόνο, ο Πρόεδρος επισκέφθηκε το αεροπλανοφόρο για να δείξει την ενίσχυση της γαλλικής συμβολής στους κόλπους της συμμαχίας μετά από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στο Παρίσι στις 28 Σεπτεμβρίου 2016. Οι δύο αρχηγοί κρατών θα συζητήσουν κυρίως την πορεία των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων για την επανένωση του νησιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα