Αλλάζουν οι σχέσεις ανάμεσα σε Ευρωκοινοβούλιο και Κομισιόν

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την αναθεώρηση της συμφωνίας-πλαισίου για τις σχέσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν, ζητώντας τη θεσμοθέτηση της λεγόμενης διαδικασίας του Spitzenkandidaten (στη βάση της οποίας το 2014 πραγματοποιήθηκε ο διορισμός του Ζ.Κ.Γιούνκερ).

Αυτή η διαδικασία προβλέπει ότι όλες οι πολιτικές ομάδες θα υποδείξουν τον δικό τους υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν μετά από επιλογή εντός των πολιτικών κομμάτων.

Σε γενικές γραμμές, υποψήφιος της πολιτικής ομάδας που θα εκλέξει τον

μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα είναι ο Πρόεδρος της επόμενης Κομισιόν.

Μετά την ψηφοφορία, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε σχετικά πως η επιλογή του Προέδρου της Κομισιόν μέσω της μεθόδου Spitzenkandidaten, που χρησιμοποιήθηκε το 2014, αποτελεί ορόσημο για μια πιο δημοκρατική και πιο πολιτική Ευρώπη: "πρέπει να ενισχύσουμε αυτήν τη διαδικασία και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να προσεγγίσουμε την Ευρώπη και τα θεσμικά της όργανα με τους πολίτες της και να τους εμπλέξουμε στις αποφάσεις που επηρεάζουν το μέλλον τους", δήλωσε ο Α.Ταγιάνι.

"Η ψήφος του λαού που επιλέγει τους δικούς του εκπροσώπους, που βασίζεται και σε υποψήφιο για την ευρωπαϊκή εκτελεστική εξουσία, ενισχύει τη συμμετοχή των πολιτών", σημείωσε. "Τούτο ενισχύει, επίσης, τον πολιτικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κομισιόν, καθώς είναι κεντρικής σημασίας για όλες τις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες", τόνισε.

"Οι πολίτες μας θέλουν η Ένωση να καθοδηγείται από την πολιτική, όχι από γραφειοκρατία", είπε χαρακτηριστικά. "Ευνοούν έναν ανοικτό και διαφανή ανταγωνισμό μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων και όχι συμφωνίες που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες", κατέληξε ο πρόεδρος Ταγιάνι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα