Α.Κυπριανού: Να αξιοποιηθεί το ενδιαφέρον μελών του ΣΑ

Πρέπει να αξιοποιηθεί από όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για παρουσία στη διάσκεψη της Γενεύης, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά το πέρας της κηδείας των λειψάνων του Γρηγόρη Νικολάου στη Λεμεσό, ανέφερε πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας δηλώνουν ενδιαφέρον και την επιθυμία να είναι

παρόντα κατά τη συνάντηση στη Γενεύη».

Αυτό το ενδιαφέρον, συνέχισε, “θα πρέπει να αξιοποιηθεί από όλους όσοι ενδιαφέρονται για λύση στο Κυπριακό και να εξασφαλίσουν ότι αυτή η συμμετοχή θα γίνει πραγματικότητα για να υπάρξει μια συζήτηση η οποία θα καταλήξει σε αποφάσεις που θα εγγυούνται πρώτα και κύρια την πραγματική ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη λειτουργία της ως ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος το οποίο θα λειτουργεί όπως όλες οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου, δίχως εγγυήσεις, δίχως την παρουσία ξένων στρατευμάτων.”

«Παρ` όλο αυτά”, είπε, “γνωρίζουμε ότι για μια μεταβατική περίοδο πρέπει να υπάρχει μια ρύθμιση με ένα σύστημα ασφαλείας, που
θα απαντά σε ανησυχίες των Ε/κ και των Τ/κ».

Αυτή η περίοδος, σημείωσε, “πρέπει να είναι σύντομη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για το πιο πρέπει να είναι αυτό το σύστημα ασφαλείας και εμείς θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση μπορεί να αποτελέσει τη βάση για διεξαγωγή συζήτησης και θα συμβάλουμε εποικοδομητικά έτσι ώστε να υπάρξει συμφωνία και σε αυτό το σημαντικό κεφάλαιο».

Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτησα, συνέχισε, συμφωνούμε και με τη γενικότερη προσέγγιση αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού. Για αυτό λέμε ότι σε αυτή τη διαδικασία ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να διαδραματίσει το δικό του ρόλο. Αντί να είμαστε έξω και να πετροβολούμε και να υποσκάπτουμε, να απαξιώνουμε ο ένας τον άλλον, θεωρώ πως χρειάζεται να δούμε πώς συνεργαζόμαστε μεταξύ μας κατανοώντας ότι αυτή η φάση είναι η πιο κρίσιμη και καθοριστική μετά το δημοψήφισμα του 2004».

Ερωτηθείς κατά πόσο το ΑΚΕΛ θα συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενεύη, ο κ. Κυπριανού απάντησε πως «θα είμαστε εκεί».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα