«Ακραία η μη ψήφιση προϋπολογισμού» - Το προηγούμενο επί Κληρίδη (ΒΙΝΤΕΟ)

Προϋπολογισμός. Το καυτό θέμα των ημερών και η πρόθεση για καταψήφισή του με φόντο τα όσα τεκταίνονται στο κομμάτι των πολιτογραφήσεων και της εμπλοκής του Γενικού Ελεγκτή. Το ζήτημα της παράδοσης φακέλων στον Ελεγκτή φαίνεται πως θα κρίνει εν τέλει την υπερψήφιση ή όχι του προϋπολογισμού. Η συζήτηση για τη ψήφιση αρχίζει την ερχόμενη βδομάδα την ώρα που στο φως της δημοσιότητας βγαίνουν διάφορες προτάσεις που θα οδηγήσουν σε συμβιβαστική λύση.

Δείτε εδώ: Παρέμβαση Κληρίδη

για λύση στην αντιπαράθεση για πολιτογραφήσεις

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκαν οι Χάρης Γεωργιάδης και Στέφανος Στεφάνου καταθέτοντας απόψεις και εισηγήσεις προς άρση του αδιεξόδου, ο καθείς από τη δική του σκοπιά φυσικά.

Εισαγωγικά ο τέως Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είπε, «γίνεται να αφήσουν τη χώρα μας για πρώτη φορά χωρίς προϋπολογισμό, εν μέσω μάλιστα της κορύφωσης μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», διερωτήθηκε ο Χάρης Γεωργιάδης.

«Ας κάνουμε αλλαγές, ας κοπούν κονδύλια, να δεσμευτούν δαπάνες. Αλλά να μείνει η χώρα χωρίς προϋπολογισμό είναι κάτι ακραίο».Από πλευράς του ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι αυτή η κατάσταση που ζούμε είναι πρωτόγνωρη. Ωστόσο είπε ότι το 1994 επί Κληρίδη το ζήσαμε για μερικές μέρες. «Ήταν τότε που η Κυβέρνηση μεθόδευε την επαναφορά 62 δημοσίων υπαλλήλων που είχαν παυθεί για τη δράση τους στο πραξικόπημα, μέσα στα πλαίσια μιας διαδικασίας ελλιπούς για κάθαρση της δημόσιας υπηρεσίας τότε, επί Σπύρου Κυπριανού. Για μερικές μέρες ζήσαμε το ίδιο σενάριο όπως σήμερα. Τότε βρέθηκε μια διευθέτηση και τελικά υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός, ανέφερε ο κ.Στεφάνου.

«Ο προϋπολογισμός είναι μια πολιτική συζήτηση και γι’ αυτό ο νομοθέτης σε όλα τα σύγχρονα κράτη όπως και εδώ έβαλε την ίδια διαδικασία στο σύνταγμα.  Έτσι δόθηκε και μια προσωρινή διέξοδος σε περίπτωση καταψήφισης που είναι τα δυο δωδεκατημόρια. Μπορεί η Κυβέρνηση να εκταμιεύει και να δαπανά μέχρι τη δαπάνη που γινόταν τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς», συμπλήρωσε.  

Στη συνέχεια ο Χάρης Γεωργιάδης απευθυνόμενος στο ΑΚΕΛ είπε ότι το ΑΚΕΛ πρέπει να ζυγίσει τα δεδομένα. Να πει ότι φέτος κινδυνεύει η χώρα να μείνει χωρίς προϋπολογισμό. «Να εξηγήσουν ότι δε σημαίνει ότι φέτος συμφωνούμε με το ΔΗΣΥ αλλά δεν θέλουμε να αφήσουμε τους συμπολίτες μας χωρίς προγράμματα στήριξης, τη χώρα χωρίς ανάπτυξη, δεν θέλουμε να μείνει ο κόσμος χωρίς μισθούς και συντάξεις. Μια τέτοια κίνηση δεν θα άλλαζε την πολιτική τους. Δέχομαι ότι από πλευράς μας, ό,τι μπορούμε να κάνουμε θα το κάνουμε. Είναι υποχρέωση μας και ξέρω ότι αυτή είναι πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου γενικότερα», είπε ο κ.Γεωργιάδης.

Ο κ.Στεφάνου είπε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να κάνει ενέργειες. Σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος θα γίνει συζήτηση και θα ληφθεί απόφαση, σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα