ΑΚΕΛ: Η καθυστέρηση στην έλευση του Φ. Αερίου, δημιουργεί υπαρκτά προβλήματα

Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Νεοκλή Συλικιώτη πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Κ. Γιώργο Παπαναστασίου. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων στα σημαντικά και σοβαρά ζητήματα της ενέργειας που απασχολούν τον τόπο μας και με το κόστος τους βασανίζουν τον Κύπριο καταναλωτή.

H συνάντηση ήταν εποικοδομητική και παραγωγική και ο Υπουργός μάς ενημέρωσε για τους σχεδιασμούς και τις ενέργειες που γίνονται και προτίθεται

η κυβέρνηση να κάνει. Στο γενικό πλαίσιο εκτιμούμε ότι γίνονται βήματα προς την σωστή κατεύθυνση και αναμένουμε την υλοποίηση τους.

Το ΑΚΕΛ εξέφρασε για ακόμη μια φορά τις ανησυχίες του σχετικά με το κόστος ηλεκτρισμού, την  επάρκεια παραγωγής και την παρατεταμένη  καθυστέρηση έλευσης ΦΑ.

Η καθυστέρηση στην έλευση του Φυσικού Αερίου, δημιουργεί υπαρκτά προβλήματα και πρόσθετο κόστος στην ηλεκτρoπαραγωγή και αποτυχία επίτευξης του στόχου για μείωση των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων.

Το ΑΚΕΛ κατέθεσε στον Υπουργό προτάσεις οι οποίες θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η πραγματοποίηση μειοδοτικών  διαγωνισμών  για όλα τα νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,  και τα έργα αποθήκευσης τα οποία είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσουν τάχιστα. Επίσης κάλεσε τον Υπουργό και την κυβέρνηση να ξαναδούν την πρόταση νόμου για φορολόγηση των υπερκερδών από την εκμετάλλευση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τη δημιουργία ενός ταμείου τα έσοδα του οποίου θα αξιοποιηθούν για προγράμματα που θα στηρίξουν ευάλωτες  ομάδες. Το ΑΚΕΛ θα επανακαταθέσει την πρόταση του, γιατί έτσι θα μειωθεί το κόστος του ηλεκτρισμού και των καυσίμων, δημιουργώντας  θετικό αντίκτυπο και σε άλλα βασικά προϊόντα.

Επιπρόσθετα τονίσαμε την ανάγκη για αξιοποίηση εσόδων του Κράτους από τα Θερμοκηπιακά αέρια, αφού όπως προνοεί και η κείμενη νομοθεσία τουλάχιστον το 50% από αυτά τα έσοδα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την Πράσινη μετάβαση.

Όσον αφορά στην ΑΗΚ επαναλάβαμε τη θέση του ΑΚΕΛ ότι πρέπει να εντάξει στο ενεργειακό της μείγμα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να συμμετέχει στην αποθήκευση ενέργειας έτσι ώστε να μειωθεί σημαντικά η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, προς όφελος των καταναλωτών. Επίσης η ΑΗΚ θα πρέπει να στελεχωθεί σωστά για να ανταποκρίνεται έγκαιρα στις ανάγκες των καταναλωτών, ιδιαίτερα για σύνδεση μονάδων ΑΠΕ και για να προχωρήσει με ταχύτητα στην αναβάθμιση του δικτύου της.

Όσον αφορά στο αναθεωρημένο  σχέδιο για την Ενέργεια και το κλίμα ο Υπουργός διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ  ότι θα τεθεί σε  δημόσια  διαβούλευση πριν υποβληθεί στην ΕΕ όπως προνοείται από την νομοθεσία.

Για να επιτευχθούν όλα τα πιο πάνω, χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος ενεργειακός σχεδιασμός, με βασικό πυλώνα το περιβάλλον  και γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας. Το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση..

Keywords
Τυχαία Θέματα