Αντιστασιακοί Λευκωσίας: Θα συμπαρασταθούν στις προσπάθειες για λύση

Οι Αντιστασιακοί θα συμπαρασταθούν στις προσπάθειες της Κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου της χώρας για δίκαιη λύση του Κυπριακού, τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών Λευκωσίας Γιώργος Λουκά.

Ο κ. Λουκά μιλούσε στο πάρκο του Προεδρικού Μεγάρου όπου τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων της Αντίστασης και της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας του 1972-74. Στεφάνι στη μνήμη

των ηρώων κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε ομιλία του στο τρισάγιο, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών Λευκωσίας Γιώργος Λουκά, είπε πως σήμερα κατά τη 49η επέτειο της αποφράδας ημέρας του πραξικοπήματος της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β΄ άνοιξαν τις κερκόπορτες στην Τουρκία για να εισβάλει και να καταβάλει το 37% της Κύπρου.

«Τιμούμε σήμερα τους άνδρες, τους άνανδρα δολοφονηθέντες και τους άλλους πεσόντες, σύνολο 67, κατά το πραξικόπημα. Τιμούμε και τους άλλους, εκατοντάδες ήρωες που έδωσαν μάχες να μην περάσει το πραξικόπημα και που χάριν στην αντίσταση τους σε κάθε γωνιά και στα πέριξ της Λευκωσίας, στη Λεμεσό και στις άλλες πόλεις και πάνω απ΄ όλα την επικράτηση της αντίστασης στην Πάφο, σώθηκε ο Μακάριος και διασώθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία ως ανεξάρτητο, κυρίαρχο, νόμιμο, αναγνωρισμένο διεθνώς κράτος», είπε.

Πρόσθεσε πως δυστυχώς, 49 χρόνια μετά, οι επιπτώσεις από την τουρκική εισβολή παραμένουν. Οι νεκροί δεν έρχονται πίσω, θρηνούμε και ψάχνουμε για αγνοούμενους, 200 χιλιάδες πρόσφυγες μακριά από τα σπίτια τους, σύληση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και άλλα, είπε και τόνισε πως μισό αιώνα μετά οι θυσίες των ηρώων της αντίστασης και της τουρκικής εισβολής φωτίζουν τα σκοτάδια και αποτελούν φάρο έμπνευσης, θάρρους, ανδρείας και ηρωισμού αλλά παραμένουν αδικαίωτοι.

Ο κ. Λουκά είπε πως οι αγωνιστές της δημοκρατίας και της αντίστασης, οι χαροκαμένοι συγγενείς παραμένουν αδικαίωτοι και για έναν άλλο λόγο, γιατί οι τόσες θυσίες δεν απέτρεψαν την καταστροφή, γιατί επίσης θεωρούνται δεύτερης κατηγορίας ήρωες και δεν τυγχάνουν ισότιμης απόδοσης τιμών όπως άλλοι ήρωες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Η Τουρκία με τη δύναμη των όπλων μετά από μισό αιώνα εποφθαλμιά και την υπόλοιπη Κύπρο, καθώς και τους φυσικούς πόρους της όπως για παράδειγμα τα αποθέματα φυσικού αερίου. Η διεθνής κοινότητα, πρόσθεσε, κλείνει τα μάτια υποκρινόμενοι ως επιτήδειοι ουδέτεροι, επιδεικνύουν επιλεκτικά την ευαισθησία τους σε περιπτώσεις εισβολής ξένου στρατού σε άλλο κυρίαρχο κράτος. «Βοά η σιωπή τους εδώ και μισό αιώνα για την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου», είπε ο κ. Λουκά.

«Οι αντιστασιακοί αταλάντευτα προσηλωμένοι στις αξίες και στα ιδανικά για τα οποία θυσίασαν τη ζωή τους οι συναγωνιστές τους και με στόχο μια Κύπρο ελεύθερη χωρίς στρατούς κατοχής και εποίκους και με το δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων, τονίζουμε ότι δεν θα δεχθούμε καμία λύση η οποία θα στραγγαλίζει, θα απεμπολεί τα δικαιώματα των Ελλήνων της Κύπρου», είπε.

Ο κ. Λουκά καταλήγοντας και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι θα συμπαρασταθούν στις προσπάθειες της Κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου, κάνοντας έκκληση όπως όλοι θέσουν κατά μέρος τις όποιες διαφορές τους και ενωμένοι να συνεχίσουν την προσπάθεια για δίκαιη λύση του Κυπριακού, έχοντας τη συμπαράσταση της Ελλάδας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα