Αιμιλιανίδης: Να εξεταστεί αν διαπράχθηκαν από το Al Jazeera ποινικά αδικήματα

Την άποψή του σχετικά με τα πλάνα από το αμοντάριστο βίντεο του Al Jazeera που δημοσίευσε το ΣΙΓΜΑ, εξέφρασε στο Μεσημέρι και Κάτι ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.

Αρχικά ανέφερε ότι το βίντεο απαντά στο ερώτημα γιατί έχει αποσυρθεί η κατηγορία σε βάρος του κ. Πιττάτζιη. «Είναι καλό να θυμηθούμε γιατί υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας και γιατί υπάρχει η βασική αρχή ότι δεν καταδικάζεις κάποιον προτού τον ακούσεις».

Συμπλήρωσε

ότι τα βίντεο δεν μπορούν να απαντήσουν στα ερωτήματα γιατί πολύ απλά μπορεί να μονταριστούν. «Με την τεχνική νοημοσύνη μπορείς να δημιουργήσεις βίντεο. Δεν πρέπει να είμαστε επιπόλαιοι όταν τοποθετούμαστε».

Διαβάστε ακόμη: Αποκλειστικά στο ΣΙΓΜΑ: Αδημοσίευτα πλάνα από το βίντεο του Al Jazeera

Τόνισε πώς «στην απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας για απόσυρση των κατηγοριών, άρχισαν να γράφουν στα κοινωνικά δίκτυα ότι είναι σκάνδαλο, ότι είχε απειλήσει τον Αναστασιάδη και ότι οι εισαγγελείς είναι διεφθαρμένοι».

Υπογράμμισε ότι κανένα σύστημα δικαιοσύνης στον κόσμο δεν μπορεί να αποδώσει ορθότητα σε όλες τις περιπτώσεις. «Την δικαιοσύνη την απονέμουν άνθρωποι. Ο δικαστής δεν σημαίνει ότι αποκτά μαγικές ιδιότητες για να καταλαβαίνει ποιος λέει την αλήθεια».

Επεσήμανε ότι όσοι λένε ότι η κυπριακή δικαιοσύνη είναι διεφθαρμένη, δεν έχουν ιδέα πώς αυτή λειτουργεί. «Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και δεν εξυπηρετεί σε κάτι η προσπάθεια να διογκώσουμε τα προβλήματα».

Ο κ. Αιμιλιανίδης τόνισε ότι μετά το βίντεο του Al Jazeera, το «This is Cyprus» έγινε το απόλυτο σλόγκαν και η απόλυτη διαφθορά. «Δεν υπάρχει κράτος εάν θα στηριζόμαστε στο γεγονός ότι πέντε ανώνυμοι λογαριασμοί στο Twitter και στο Facebook θα δίνουν γραμμή ότι τα πάντα είναι διεφθαρμένα. Υπάρχει ένα πλήθος που δεν έχει ιδέα και απλώς γράφει ότι όλοι είναι διεφθαρμένοι».

Ακόμη, ανέφερε ότι το βίντεο που έδειξε το ΣΙΓΜΑ το πήρε η Κυπριακή Αστυνομία ή Εισαγγελία από τις αντίστοιχες αρχές του εξωτερικού βάσει δικαστικού αιτήματος. «Θεωρώ ότι αν αυτό που δείχνετε είναι το ολοκληρωμένο βίντεο τότε προκύπτει ζήτημα γιατί αυτό σημαίνει ότι το αρχικό ρεπορτάζ του Al Jazeera ήταν στημένο».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε ένα διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο, με δημοσιογράφους που φαίνεται ότι έχουν μοντάρει συνειδητά ένα βίντεο με σκοπό την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων, τα οποία φαίνεται ότι δεν είχαν σκοπό να κτυπήσουν τον κ. Πιττάτζιη. «Είχαν σκοπό να κτυπήσουν συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Εξήγησε ότι δεν θεωρεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να κινήσει αγωγή. «Θεωρώ ότι θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο έχουν διαπραχθεί από το Al Jazeera και από τους δημοσιογράφους του ποινικά αδικήματα και κατά πόσο θα πρέπει να ληφθούν μέτρα».

Τέλος, ανέφερε ότι αν οι δημοσιογράφοι μόνταραν ένα βίντεο με τρόπο που να δείχνει ένα εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο, εκτός από παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, προφανώς αυτό συνιστά σοβαρότατο αδίκημα εκ μέρους του σταθμού και έχει να κάνει και με την σοβαρότητα του Al Jazeera».

Keywords
Τυχαία Θέματα