Αιγύπτιος δικηγόρος μηνύει το Netflix για τη μαύρη βασίλισσα Κλεοπάτρα

Ο Αιγύπτιος δικηγόρος Mahmoud al-Semary κατέθεσε αγωγή στον Εισαγγελέα για να κλείσει η πλατφόρμα Netflix στην Αίγυπτο, μετά την κυκλοφορία του τρέιλερ «Βασίλισσα Κλεοπάτρα», ενός νέου ντοκιμαντέρ που απεικονίζει την ιστορική φιγούρα ως μαύρη γυναίκα.

Σύμφωνα με το Egypt Indepentend, ο Αιγύπτιος δικηγόρος ζήτησε να ληφθούν σοβαρά νομικά μέτρα κατά

των υπευθύνων για το ντοκιμαντέρ και κατηγόρησε τη διαχειριστική ομάδα του Netflix για τη συμμετοχή της σε «αυτό το έγκλημα».

Απαίτησε επίσης μια ενδελεχή διερεύνηση τους καθώς και την ασυνέχεια της υπηρεσίας ροής του Netflix στην Αίγυπτο.

Η καταγγελία που υποβλήθηκε κατά του Netflix ανέφερε: «Τα περισσότερα από αυτά που εμφανίζει η πλατφόρμα Netflix δεν συμμορφώνονται με τις ισλαμικές και κοινωνικές αξίες και αρχές, ειδικά τις αιγυπτιακές».

Πρόσθεσε ότι το τρέιλερ της ταινίας, που προσέλκυσε εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται σε αντίθεση με την αιγυπτιακή ιστορία.

Η υπόθεση είπε ότι το ντοκιμαντέρ προωθεί τον αφροκεντρισμό που στοχεύει στη διαστρέβλωση και την εξάλειψη της αιγυπτιακής ταυτότητας.

Η καταγγελία, η οποία παραδόθηκε στη Εισαγγελία, ανέφερε επίσης ότι: «Για να διατηρηθεί η αιγυπτιακή εθνική και πολιτιστική ταυτότητα μεταξύ των Αιγυπτίων σε όλο τον κόσμο, πρέπει να υπάρχει υπερηφάνεια για τα αποτελέσματα αυτού του έργου».

Η καταγγελία κατηγορεί επίσης τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ και της διαχείρισης πλατφόρμας για «πλαστογραφία».

Ο πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Zahi Hawass περιέγραψε την απεικόνιση της βασίλισσας Κλεοπάτρας ως μαύρης γυναίκας ως «παραποίηση γεγονότων», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι εντελώς ψεύτικο. Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα, που σημαίνει ότι ήταν ξανθιά, όχι μαύρη».

Η βασίλισσα Κλεοπάτρα, η τελευταία ηγεμόνας της δυναστείας των Πτολεμαίων, μίας ελληνικής οικογένειας μακεδονικής καταγωγής, γεννήθηκε το 69 π.Χ. και πέθανε το 30 π.Χ. στην Αλεξάνδρεια.

Διαβάστε επίσης: Netflix: Θύελλα αντιδράσεων για τη μαύρη Κλεοπάτρα - «Ήταν Ελληνίδα..»

Keywords
Τυχαία Θέματα