LIFE-foodprint: «Φίλοι της Γης» στο Μεσημέρι και κάτι

Το σημαντικότατο θέμα της σπατάλης τροφίμων, συζήτησαν σήμερα στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», ο παρουσιαστής της εκπομπής Χρήστος Μιχάλαρος και η Λειτουργός Προγραμμάτων «Φίλοι της Γης», Σάρα-Μαρίζα Βρυωνίδου.

Μιλώντας στην εκπομπή η κυρία Βρυωνίδου εξήγησε πως οι «Φίλοι της Γης Κύπρος», είναι η οργάνωση που εμφανίστηκε στην Κύπρο το 1980 και από το 1981 είναι μέλος της διεθνούς «Φίλοι της Γης» με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας.

Συμμετέχουν ως εταίροι στο πρόγραμμα

«LIFE-foodprint» για μείωση της σπατάλης τροφίμων, το ευρωπαϊκό έργο που συντονίζει το συγκρότημα «ΔΙΑΣ».

Όπως αναφέρθηκε σχεδόν το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως, σε ετήσια βάση, καταλήγουν στα σκουπίδια. Αυτό αποτελεί μόνο μια σημαντική οικονομική απώλεια, αλλά έχει παράλληλα, σοβαρές περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες.

Η Σάρα-Μαρίζα Βρυωνίδου, κάλεσε τους τηλεθεατές να προσέλθουν το Σάββατο 22 Απριλίου στο Περιβαλλοντικό Πανηγύρι «Μαθαίνω παίζοντας πώς να μην σπαταλώ τα τρόφιμα» που θα γίνει στην Λευκωσία και συγκεκριμένα στο «Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθαλάσσας» μεταξύ των ωρών 10πμ-1:00μμ.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας που στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος (της σπατάλης τροφίμων).

Μέσω το έργου «LIFE Foodprint» έγιναν διάφορες δράσεις και ενέργειες όπως φυσικά η λειτουργία της πλατφόρμας δωρεάς τροφίμων που στοχεύει να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων και στην προώθηση τη βιωσιμότητας σε όλη την Ευρώπη.

Πλατφόρμα Δωρεάς Τροφίμων

Όπως είπε κ. Βρυωνίδου:«εμπνευστήκαμε να δημιουργήσουμε αυτήν την πλατφόρμα ως τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος της σπατάλης τροφίμων, βοηθώντας παράλληλα στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας. Η πλατφόρμα επιτρέπει σε ιδιώτες, εστιατόρια και επιχειρήσεις να δωρίσουν πλεονάζοντα τρόφιμα σε οργανισμούς που εξυπηρετούν όσους έχουν ανάγκη. Οι δωρητές μπορούν εύκολα να ανεβάσουν πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες δωρεές τροφίμων τους και οι παραλήπτες μπορούν να αναζητήσουν και να διεκδικήσουν δωρεές σε πραγματικό χρόνο».

Μιλώντας στον Χρήστο Μιχάλαρο, εξήγησε τον αντίκτυπο που έχουν τα απορρίμματα τροφίμων στο περιβάλλον και την κοινωνία τονίζοντας πως:

• Τα απόβλητα τροφίμων συμβάλλουν σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

• Συμβάλλουν επίσης στην επισιτιστική ανασφάλεια, η οποία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πρόσθεσε παράλληλα πως η Πλατφόρμα βοηθά στη μείωση της σπατάλης τροφίμων παρέχοντας έναν βελτιωμένο τρόπο

σύνδεσης των δωρητών με οργανισμούς που μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πλεόνασμα τροφίμων τους.

Πως μπορούν οι επιχειρήσεις να εμπλακούν…

«Ιδιώτες και επιχειρήσεις μπορούν κάλλιστα να εμπλακούν στην πλατφόρμα είτε ως δωρητές είτε ως δέκτες. Οι δωρητές μπορούν να ανεβάσουν πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες δωρεές τροφίμων τους και οι παραλήπτες μπορούν να αναζητήσουν και να διεκδικήσουν δωρεές σε πραγματικό χρόνο. Δεχόμαστε κάθε είδους δωρεές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων φρέσκων προϊόντων, συσκευασμένων προϊόντων και έτοιμα γεύματα» πρόσθεσε η κ. Βρυωνίδου.

Εξήγησε μάλιστα πως οι στόχοι των Φίλων της Γης καθώς και των υπολοίπων 6 εταίρων που συμμετέχουν στο σχετικό πρόγραμμα το οποίο ολοκληρώνεται στις 30 Απριλίου 2023, είναι να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας. Τόνισε πως μέσω της Πλατφόρμας Δωρεάς Τροφίμων, συνδέονται οι δωρητές με οργανισμούς που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πλεονάζουσα τροφή τους.

«Ελπίζουμε να επεκτείνουμε την πλατφόρμα για να συμπεριλάβουμε ακόμη περισσότερους οργανισμούς και δωρητές και να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της μείωσης της σπατάλης τροφίμων.

Στο μέλλον, ελπίζουμε επίσης να διερευνήσουμε τρόπους χρήσης της τεχνολογίας για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων ακόμη περισσότερο, όπως μέσω προγνωστικών αναλύσεων και παρακολούθησης αποθέματος σε πραγματικό χρόνο» κατέληξε η Λειτουργός των «Φίλων της Γης».

Keywords
Τυχαία Θέματα