Άγκυρα:Τι κρύβεται πίσω από την αποστολή στρατού στο Κατάρ

Ως συμβολική χαρακτηρίζεται για πολλούς η κίνηση της Άγκυρας να στείλει στρατό στο Κατάρ.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο Διεθνολόγος Νίκος Μούδουρος εξήγησε πως η απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης αφορά σε δύο νομοσχέδια σχετικά με την αποστολή στρατιωτών στο Κατάρ, καθώς και εκπαίδευση της στρατοχωροφυλακής.

Πρόκειται για κάτι που βασίζεται σε παλαιότερη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες. Ωστόσο, η χρονική στιγμή προώθησης του εν λόγω

ζητήματος στην Εθνοσυνέλευση, δεν είναι καθόλου τυχαία.

Το Κατάρ, μετά τα κατεχόμενά μας εδάφη, είναι η 1η χώρα που φιλοξενεί τουρκική βάση, κάτι που αποδεικνύει από μόνο του τους στενούς δεσμούς ανάμεσα σε Άγκυρα και Ντόχα.

Εξάλλου, όπως τονίζει ο Διεθνολόγος, το Κατάρ είναι ο τελευταίος και πιο σημαντικός συνεργάτης της Τουρκίας και ως εκ τούτου η Άγκυρα δίνει σημασία στο να διατηρήσει αυτή τη συνεργασία.

Ας μην ξεχνάμε ότι Συρία, πραξικόπημα Αιγύπτου, Χάμας και Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι τομείς όπου Ντόχα και Άγκυρα έχουν την ίδια θέση.

Άρα, όπως διαπιστώνει ο Νικος Μούδουρος, εάν χώρες όπως οι ΗΠΑ στοχεύσουν στο ν' αποκλείσουν ή ν' απομονώσουν το Κατάρ, αυτό θα σημαίνει και έμμεσο πλήγμα στην Τουρκία.

«Η Τουρκία είναι σε δύσκολη θέση, γιατί από τη μια θέλει να δείξει καλή σχέση, αλλά δεν θέλει να χειροτερεύσει τη θέση της», συμπλήρωσε.

Η Τουρκία δοκιμάζεται στο να περάσει ως ισχυρή δύναμη στο παγκόσμιο διά μέσω του Περσικού Κόλπου.

Ωστόσο, όπως εύστοχα διερωτήθηκε στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο Καθηγητής Γεωπολιτικής και οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Μάζης, «Τι θα κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν; Πόλεμο στον κόλπο; Μετά από αυτό, θα έχει ζωή 2 εβδομάδων».

Κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο, είπε νωρίτερα, σκιαγραφώντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την Άγκυρα μέσα από τη στάση που έχει επιλέξει να διατηρήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα