Δημοσκόπηση Τουρκία: Το 90% του ΑΚΡ θέλει τζαμί την Αγία Σοφία

Πολιτική πόλωση έχει προκαλέσει η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί στην Τουρκία, με το θέμα να έχει λάβει κομματικές –πλέον- διαστάσεις. Η κυβέρνηση υποστηρίζει τη μετατροπή, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση την απορρίπτει.

 

Σύμφωνα με την ανταποκρήτρια του Σίγμα στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, σε δημοσκόπηση της εταιρείας AR-GE, η οποία υποβλήθηκε στο κυβερνών κόμμα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το 90% των μελών του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και των Εθνικιστών του Μπαχτσελί

(MHP) δήλωσε ότι επιθυμεί να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τζαμί, ενώ από την αξιωματική αντιπολίτευση (CHP) μόνο το 40% και από το ακροδεξιό Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ το 70%.

Το επιχείρημα όσων δεν υποστηρίζουν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας είναι ότι θα επηρεάσει τις διεθνείς σχέσεις και θα προκαλέσει την πιθανή αντίδραση της ΕΕ.

Τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εκφράζουν πάντως την επιθυμία η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, αν ανοίξει ως τζαμί, να πραγματοποιηθεί συμβολικά στις 15 Ιουλίου, στην επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα