Καμμένος: Η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει για τους δύο Τούρκους

"Μιντιακό πόλεμο" χαρακτηρίζει η Αθήνα τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο, και για τους 2 νέους στρατιωτικούς που εισήλθαν στην Ελλάδα και ζήτησαν και αυτοί πολιτικό άσυλο, σχολιάζει ότι "αυτό θα το αποφασίσει μόνο η ελληνική δικαιοσύνη".

Έγκυρες στρατιωτικές και δημοσιογραφικές πηγές στην Αθήνα, διαψεύδουν στο

ΚΥΠΕ τα σενάρια που ευρέως κυκλοφόρησαν χθες για πτώση τουρκικού ελικοπτέρου στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Η πληροφόρηση που υπάρχει από ελληνικής πλευράς, είναι ότι πράγματι ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής πραγματοποίησε χθες, Πέμπτη, το απόγευμα χαμηλή πτήση στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων. Και αυτό καταγράφεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως ακόμη ένα συμβάν που επιβεβαιώνει την έντονη κινητικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο, κυρίως από το τέλος Ιανουαρίου.

Πολιτικοί αναλυτές συνδέουν άρρηκτα την τουρκική δραστηριότητα με την απόφαση του δικαστηρίου στην Ελλάδα στις 26 Ιανουαρίου να μην εκδώσει τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που παραδόθηκαν στις ελληνικές Αρχές και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Υπήρξαν και χθες 4 περιστατικά παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο από 2 τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη. Πετούσαν σε σχηματισμό και ήταν οπλισμένα, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, όπως επισήμως διαμηνύει η Αθήνα.

Ο Ελληνας Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, μίλησε πριν λίγο στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 για «απώλεια ψυχραιμίας» από τη μεριά της Τουρκίας η οποία, είπε, «έχει αποφασίσει να κλιμακώσει την κρίση», στα πλαίσια ενός πρωτοφανούς "μιντιακού" πολέμου που διεξάγει, για γεγονότα που δεν υπάρχουν».

Ακόμα, ο Υπουργός ανέφερε ότι «στην περιοχή βρίσκεται συνεχώς σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και σκάφος του Λιμενικού Σώματος» και ότι «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι απόλυτα ψύχραιμες και έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε απειλή της εθνικής κυριαρχίας».

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του προ ημερών στον ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στις ενέργειες έντασης που προκαλεί η Τουρκία, τη χαρακτήρισε «νευρική δύναμη» και προειδοποίησε «να ξανασκεφτούν τέτοιου είδους παιχνίδια, διότι αυτό που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Φαρμακονήσι (σ.σ.: όπου τουρκικό πολεμικό παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα εκεί και εκτέλεσε βολές) είναι μία σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και νομίζω πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα είμαστε πάντοτε ανεχτικο,ί και η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή».

Εκτιμάται από διπλωματικές πηγές στην Ελλάδα ότι η Αγκυρα θα συντηρήσει -και ίσως θα αυξήσει- τις επιθετικές, όπως ευθέως τις χαρακτηρίζει η Αθήνα, ενέργειές της, μετά και από τη γνωστοποίηση χθες ότι κι άλλοι 2 Τούρκοι στρατιωτικοί, που επίσης καταζητούνταν από τις Αρχές της χώρας τους ως ύποπτοι για ενεργή ανάμιξη στο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου κατά του Προέδρου Ερντογάν, παραδόθηκαν σε αστυνομικό τμήμα της ακριτικής πόλης της Ορεστιάδας και ζήτησαν και αυτοί πολιτικό άσυλο.

«H ελληνική δικαιοσύνη θα αποφασίσει για τους δύο Τούρκους κομάντος, βάσει των νόμων και των διεθνών συμβάσεων», δήλωσε πριν λίγο ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Αυτή τη στιγμή, μέχρις ότου διευθετηθούν μερικά νομικής φύσεως ζητήματα, οι δύο από τους 5 καταδρομείς που καταζητούν οι Τούρκοι, Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ, και που σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές ήταν μέλη της 25μελούς ομάδας που είχε αποστολή να μεταβούν, κατά το πραξικόπημα, στη Μαρμαρίδα και να συλλάβουν ή και να δολοφονήσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τελούν υπό κράτηση στην αστυνομική διεύθυνση της Αλεξανδρούπολης, όπου έχουν μεταφερθεί.

Τα υπόλοιπα 20 μέλη της ομάδας των καταδρομέων, φέρονται να έχουν ήδη συλληφθεί από τις τουρκικές Αρχές.

Εν τω μεταξύ, οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που δικαιώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδος, τελούν ακόμα υπό κράτηση, μέχρις ότου διευθετηθεί από γραφειοκρατικής απόψεως το θέμα του πολιτικού ασύλου που ζήτησαν και που, κατά το δικαστήριο, πρέπει να τους δοθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα