Αυξάνεται ο πληθυσμός στα κατεχόμενα – «Να σταματήσει η αύξηση..»

Αυξήθηκε κατά 44,7% ο πληθυσμός στην κατεχόμενη Κυθρέα τα τελευταία 10 χρόνια γράφει ο Τ/κ Τύπος σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Η Kıbrıs Postası γράφει ότι ο πληθυσμός στην κατεχόμενη Κυθρέα έχει αυξηθεί κατά 44,7% τα τελευταία 10 χρόνια (2011-2021) και από 11,895 ανήλθε σε 17,213.

Οι πληροφορίες αυτές δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά την ανακοίνωση του «Περιφερειακού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του Δήμου Κυθρέας».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αυξήθηκε κυρίως ο νεαρός πληθυσμός, ενώ τα άτομα σε ηλικία εργασίας αποτελούν το 69,4% του πληθυσμού της περιοχής.

Επιπλέον

το 5,6% είναι σε ηλικία προ-υποχρεωτικής εκπαίδευσης και το 26,1% σε ηλικία εκπαίδευσης.

Διαβάστε επίσης: Μπλουζάκια αναγνώρισης ψευδοκράτους -Εργαλιοποιούν Νομπελίστα οι Τούρκοι (VID)

Ο ηλικιωμένος πληθυσμός ανέρχεται στο 11,9%. Στην έκθεση, στην  οποία σημειώνεται ότι το 80% των κατοίκων της περιοχής κατοικεί μόνιμα στην πόλη της Κυθρέας, αναφέρεται επίσης ότι τα χωριά με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα είναι το Τραχώνι και η Πέτρα του Διγενή, ενώ τα χωριά με τη μικρότερη πληθυσμιακή πυκνότητα είναι το Άρσος και η Τρεμετουσιά.

Σύμφωνα με το σχέδιο,  το 80,9% των κατοίκων της Κυθρέας είναι «πολίτες της ΤΔΒΚ», το 13,8% είναι πολίτες της Τουρκίας και το 5,3% είναι πολίτες τρίτων χωρών.

Η Yeni Bakış (20.10.22) γράφει ότι o Μουσταφά Κοφαλί, γενικός γραμματέας του συνδέσμου βιολόγων, μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση της εφημερίδας δήλωσε ότι είναι έγκλημα να μετακινείται πληθυσμός σε έναν τόπο και να διαταράσσει τον υπάρχοντα πληθυσμό και πρόσθεσε ότι «έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο που έχουμε απομακρυνθεί από τον πολιτισμό μας».

Αναφέροντας ότι ο υπάρχων φυσικός πλούτος καταστρέφεται, ο Κοφαλί είπε: «Όσο έρχεται τέτοιος πληθυσμός, τίποτα δεν θα διαρκέσει. Πρέπει να σταματήσει η αύξηση του πληθυσμού στη χώρα».

Πρωταρχικό ρόλο έχει η παιδεία, υποστήριξε ο Κοφαλί και διερωτήθηκε αν μπορούν να εκπληρώσουν την ευθύνη που πηγάζει από το αίσθημα του «ανήκειν».
Σχολιάζοντας την κατασκευή του συμπλέγματος κτηρίων που θα συμπεριλαμβάνει «προεδρικό», «βουλή» και τζαμί (Külliye), ο Κοφαλί είπε: «Ο πρόεδρος μιας άλλης χώρας δήλωσε ότι θα χτιστεί ένα Külliye στη χώρα μας. Εμείς από την από την άλλη, κάνουμε δηλώσεις για να μην κοπούν τα δέντρα».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα πρέπει να εξεταστεί αν υπάρχει πραγματικά ανάγκη για ένα τόσο μεγαλεπήβολο έργο και σχολίασε: «Κανείς δεν μένει ως Φαραώ. Αν ήταν έτσι, θα είχαν μείνει και οι δεινόσαυροι».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυξάνεται, – Να,afxanetai, – na