Αυτοί εξαιρούνται από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς

Τα 27 Kράτη Μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα ένα κοινό πακέτο για το συντονισμό των ταξιδιωτικών περιορισμών εντός της ΕΕ λόγω COVID19. Το πακέτο περιλαμβάνει κοινό χάρτη με πράσινη, πορτοκαλί, κόκκινη και γκρί ζώνες, κοινό ορισμό των παραπάνω χρωμάτων με επιδημιολογικά κριτήρια και κοινούς κανόνες για τεστ και καραντίνα μετά την άφιξη από πορτοκαλί και κόκκινες ζώνες.

Επιπλέον οι ακόλουθες κατηγορίες ταξιδιωτών θα εξαιρούνται από την υποχρέωση  μέτρων καραντίνας:

-

εργαζόμενοι ή αυτοαπασχολούμενοι που ασκούν κρίσιμα επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, των μεθοριακών και αποσπασμένων εργαζομένων, καθώς και των εποχιακών εργαζομένων,

- εργαζόμενοι στις μεταφορές ή πάροχοι υπηρεσιών μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των οδηγών εμπορευματικών οχημάτων που μεταφέρουν εμπορεύματα για χρήση στην επικράτεια, καθώς και εκείνοι που απλώς διέρχονται.

-ασθενείς που ταξιδεύουν για επιτακτικούς ιατρικούς λόγους,

- μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευόμενοι που ταξιδεύουν στο εξωτερικό καθημερινά,

- άτομα που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς ή επιχειρηματικούς λόγους,

- διπλωμάτες, προσωπικό διεθνών οργανισμών και άτομα που προσκαλούνται από διεθνείς οργανισμούς, των οποίων η φυσική παρουσία απαιτείται για την καλή λειτουργία αυτών των οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό και αστυνομικοί, καθώς και εργαζόμενοι ανθρωπιστικής βοήθειας και προσωπικό πολιτικής προστασίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους,

- επιβάτες σε transit,

-ναυτικοί,

- δημοσιογράφοι, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Επιπλέον το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα συμπεράσματα σχετικά με την αξιοποίηση των ευκαιριών ψηφιοποίησης για πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Κατά το Συμβούλιο, η περαιτέρω ψηφιοποίηση των δικαστικών συστημάτων των κρατών μελών έχει τεράστιες δυνατότητες να συνεχίσει να διευκολύνει και να βελτιώνει την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τους πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη δομή των διαδικασιών και στην αυτοματοποίηση και επιτάχυνση του χειρισμού τυποποιημένων και ομοιόμορφων εργασιών, αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των δικαστικών διαδικασιών. Η κρίση COVID-19 επιβεβαίωσε την ανάγκη επένδυσης και χρήσης ψηφιακών εργαλείων σε δικαστικές διαδικασίες, αναφέρει  το Συμβούλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμπεράσματα ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη να κάνουν αυξημένη χρήση ψηφιακών εργαλείων καθ `όλη τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και καλούν την Κομισιόν να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική της ΕΕ για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης έως το τέλος του 2020. Υπογραμμίζουν επίσης ότι η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών δεν πρέπει υπονομεύει τις θεμελιώδεις αρχές των δικαστικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας των δικαστηρίων, της εγγύησης αποτελεσματικής νομικής προστασίας και του δικαιώματος σε δίκαιη και δημόσια ακρόαση.

Τα συμπεράσματα σημειώνουν επίσης την ανάγκη προώθησης των ψηφιακών δεξιοτήτων στον τομέα της δικαιοσύνης, ώστε να επιτρέπεται στους δικαστές, τους εισαγγελείς, το δικαστικό προσωπικό και άλλους επαγγελματίες της δικαιοσύνης να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα ψηφιακά εργαλεία και με τον δέοντα σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών όσων αναζητούν δικαιοσύνη.

Το κείμενο σημειώνει ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της δικαιοσύνης έχει ήδη ερευνηθεί και αναπτυχθεί και αναγνωρίζει ότι έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη λειτουργία των συστημάτων δικαιοσύνης. Υπογραμμίζει ότι η χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην εξουσία λήψης αποφάσεων των δικαστών ή της ανεξαρτησίας του δικαστηρίου ή να παραβιάζει το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και αποτελεσματική αποκατάσταση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα