Αυτά είναι τα κυβερνητικά κτίρια που εξοικονομούν ενέργεια

Τέσσερα δημόσια κτίρια στη Λευκωσία, έτυχαν ενεργειακής αναβάθμισης στα πλαίσια του Ευρωπαϊκου Προγράμματος ΕΝΕΡΓΕΙΝ.

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας &Τουρισμού, σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και το Τμήμα Δημοσίων Έργων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος με τίτλο «Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη σε Περιφερειακό, Διαπεριφερειακό και Διασυνοριακό Επίπεδο» του Διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013, με το Ακρώνυμο ΕΝΕΡΓΕΙΝ, υλοποίησε την περίοδο 2014-2015 επιδεικτικά έργα ενεργειακής αναβάθμισης στη Βουλή

των Αντιπροσώπων, στο κτίριο υπηρεσίας εμπορίου, στο κτίριο νομοθεσίας και στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Βουλή των Αντιπροσώπων

Για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών μετά από τη διενέργεια σχετικών διαγωνισμών προχώρησε στην προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση δυο συγκροτημάτων παραγωγής ψυχρού/θερμού νερού τύπου αντλίας θερμότητας (heat pump chillers) και στην προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση φωτοβολταϊκών πλαισίων ισχύος 15kW. Με την υλοποίηση των μέτρων η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου βελτιώθηκε κατά περίπου 25%.

Κτίριο Υπηρεσίας Εμπορίου (Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας &Τουρισμού)

Για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται η Υπηρεσία Εμπορίου, υλοποιήθηκαν μέτρα για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων μετά από ανάθεση σχετικής σύμβασης, προχώρησε στην υλοποίηση μέτρων βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν, τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης κελύφους (θερμοπρόσοψη), εργασίες επιδιόρθωσης της υφιστάμενης υγρομόνωσης, θερμομόνωση οροφής, επιδιόρθωση εξωτερικής τοιχοποιίας σε σημεία που υπήρχαν ρωγμές ή/και υγρασίες, κατασκευή νέων τοιχοποιιών όπου απαιτούνταν και αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων εξωτερικών κουφωμάτων (εκτός του υπογείου). Για το ίδιο έργο, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών μετά από σχετικό διαγωνισμό πραγματοποίησε εργασίες προμήθειας και εγκατάστασης συστημάτων ψύξεως μεταβλητού όγκου (τύπου VRF) και σε εγκατάσταση αυτοματισμών γραφείου για εξοικονόμηση ενέργειας. Η εξοικονόμηση ενέργειας από την υλοποίηση των εν λόγω μέτρων αναμένεται να ανέλθει στο 44%.

Κτίριο Νομοθεσίας (Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών)

Για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται ο τομέας Νομοθεσίας του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, μετά από διαγωνισμό που πραγματοποίησε το Τμήμα Δημοσιών Έργων, υλοποιήθηκαν εργασίες βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν, τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης (θερμοπρόσοψη), εργασίες υγρομόνωσης και θερμομόνωσης οροφής, κατασκευή Πράσινης Στέγης, συντήρηση και επιδιόρθωση εξωτερικής τοιχοποιίας σε σημεία που υπήρχαν ρωγμές ή/και υγρασίες και αντικατάσταση υφιστάμενων εξωτερικών κουφωμάτων. Επιπρόσθετα, μετά από ανάθεση σχετικής σύμβασης από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, έγιναν εργασίες πού αφορούσαν την εγκατάσταση συστήματος ανίχνευσης παρουσίας και κίνησης για έλεγχο του φωτισμού, την αντικατάσταση φωτιστικών φθορισμού με φωτιστικά LED και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πλαισίων ισχύος 6Kw.Με την υλοποίηση των εν λόγω μέτρων η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου αναμένεται να ανέλθει στο 54%.

Υπουργείο Εργασίας &Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Οι εργασίες που υλοποιήθηκαν για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου που στεγάζεται η διοίκηση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η Διοίκηση των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων περιελάμβαναν εργασίες σχετικές με την προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση συσκευών κλιματισμού διαιρεμένου τύπου για ψύξη και θέρμανση και την εγκατάσταση αυτοματισμών εξοικονόμησης ενέργειας, όπως ο κεντρικός έλεγχος της λειτουργίας των κλιματιστικών και το προεπιλεγμένο εύρος θερμοκρασιών λειτουργίας. Η υλοποίηση των μέτρων αναμένεται να επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 50%.

Keywords
Τυχαία Θέματα