Ανησυχία Αρχιτεκτόνων Λεμεσού για τα μουσεία της πόλης

Τις έντονες ανησυχίες της και τον προβληματισμό της εκφράζει η Κίνηση Αρχιτεκτόνων Λεμεσού για “τη συνεχή υποβάθμιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των αρχαιοτήτων μας από το κράτος”, όπως υποστηρίζει σε σημερινή ανακοίνωσή της, σημειώνοντας παράλληλα ότι γίνεται σοβαρή δουλειά από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Για να εξεταστούν προβλήματα και να ληφθούν πρωτοβουλίες για δράση, ο δημοτικός σύμβουλος εκπρόσωπος της Κίνησης Αρχαιοτήτων Λεμεσού, Μίλτος Παπαδόπουλος, συναντήθηκε με την Έφορο Μουσείων Δρ. Δέσπω Πηλείδου και λειτουργούς

του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Κατά την συνάντηση ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως “αν και γίνεται σοβαρή δουλειά από τους λειτουργούς και αρχαιολόγους του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το κράτος φαίνεται ότι δεν έχει στις προτεραιότητες του να επενδύσει στον πολιτισμό και να δει με μια πιο σύγχρονη ματιά το θέμα της προβολής της πολιτιστικής μας ταυτότητας”.

Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, τροχοπέδη στην αναβάθμιση των μουσείων είναι η έλλειψη οικονομικών πόρων που προκαλεί πολλαπλά προβλήματα με βασικότερο την υποστελέχωσή τους.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είναι αδιανόητο το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λεμεσού (το οποίο λειτουργεί τις καθημερινές από τις 08.00-16.00) να παραμένει κλειστό τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες λόγω υποστελέχωσης.

Επί του θέματος η Έφορος Μουσείων είπε ότι το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί με πλεονάζον/ εναλλάξιμο προσωπικό. Η κ. Πηλείδου έθιξε επίσης την μη ύπαρξη κατάλληλων εγκαταστάσεων για την προβολή των αρχαιοτήτων μας και την αναβάθμιση που χρειάζονται τα τρία βασικά μουσεία της πόλης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού, το οποίο παραμένει με τις υποδομές του 1960 αφού η μουσειολογική μελέτη που έγινε το 2012 με κόστος 1,5 εκατομμύρια ευρώ, παραμένει αναξιοποίητη, αναφέρει η ανακοίνωση.

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος είπε στην Έφορο Μουσείων ότι θα ενημερώσει σχετικά την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού (ΕΤΑΛ) ενώ θα έρθει σε επαφή με τμήματα του ΤΕΠΑΚ τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν υποβοηθητικά στο έργο του Τμήματος Αρχαιοτήτων και ακόμη να εξασφαλίσουν την αναβάθμιση των μουσείων μέσω κοινοτικών προγραμμάτων.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα