Αυστηρή απάντηση Αθήνας σε τουρκικό έγγραφο για αγνοούμενους

Εναγόμενο κράτος για το θέμα των αγνοουμένων δεν είναι η Ελλάδα ή η Κύπρος, αλλά η Τουρκία, αναφέρεται σε σημείωμα που απέστειλε η ελληνική Κυβέρνηση προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και στο οποίο γίνεται λόγος για προσπάθεια μετατόπισης της ευθύνης.

Το έγγραφο αποτελεί την απάντηση της Αθήνας σε τουρκικό έγγραφο που στάλθηκε τον περασμένο μήνα

και το οποίο καλούσε Κύπρο και Ελλάδα να αναλάβουν άμεση δράση για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, ζητώντας παράλληλα και να δοθεί άδεια σε στρατιωτικές ζώνες στις ελεύθερες περιοχές.

Στο έγγραφο της ελληνικής μόνιμης αντιπροσωπείας στο ΣτΕ, που δημοσιεύτηκε στις 16 Φεβρουαρίου, ενόψει και της συζήτησης στο Στρασβούργο για το θέμα των αγνοουμένων μεταξύ 8-10 Μαρτίου, η Αθήνα λέει πως, όπως υποδεικνύει ο τίτλος του τουρκικού εγγράφου, οι υποθέσεις «Κύπρος εναντίον Τουρκίας και «Βαρνάβα εναντίον Τουρκίας» σχετίζονται με την κατάσταση που επικρατεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου από τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974.

«Σε αυτές τις υποθέσεις, όμως, εναγόμενο κράτος δεν είναι ούτε η Κύπρος, ούτε η Ελλάδα αλλά η Τουρκία, η οποία υποτίθεται ότι είναι νομικά δεσμευμένη να συμμορφώνεται με το άρθρο 46 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που προνοεί την πλήρη υλοποίηση των αποφάσεων του δικαστηρίου από το εναγόμενο κράτος», αναφέρεται.

Η μη υλοποίηση είναι, σύμφωνα με την ελληνική Κυβέρνηση, ο βασικός λόγος που υπάρχει περιορισμένη πρόοδος στο θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου.

Η ελληνική αντιπροσωπεία εκφράζει, εξάλλου, ανησυχία για την προσπάθεια εκ μέρους της Τουρκίας να μεταφερθεί η ευθύνη, αφενός στην τ/κ κοινότητα και αφετέρου σε Κύπρο και Ελλάδα.

Ως προς το πρώτο σημείο, αναφέρεται στη διανομή του τουρκικού εγγράφου στην Επιτροπή Υπουργών, το οποίο όπως λέει, συντάχθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία, περιέχοντας εκτενείς αναφορές σε «τουρκική πλευρά», τη στιγμή που το ΕΔΑΔ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει πως μοναδικός υπεύθυνος είναι η ίδια Τουρκία.

Ως προς τις αναφορές περί ευθυνών Κύπρου και Ελλάδας, η Αθήνα απαντά ότι «η Ελλάδα δεν εισέβαλε και δεν κατέχει παράνομα την Κύπρο τα τελευταία 42 χρόνια».

Σε άλλο σημείο δίνεται απάντηση και για τις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες στην κατεχόμενη Κύπρο – στο άνοιγμα μερικών εκ των οποίων αναφερόταν το τουρκικό έγγραφο. Η Αθήνα λέει ότι πέραν της υπερβολικής έκτασης και του αριθμού, οι περιοχές αυτές αποτελούν μέρος μιας παράνομης στρατιωτικής κατοχής και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο πουθενά στην Κύπρο.

Ως προς την εκφρασθείσα πρόθεση του τουρκικού κατοχικού στρατού να επιτρέψει την πρόσβαση σε «στρατιωτικές ζώνες» στη ΔΕΑ, η Ελλάδα εκφράζει την ελπίδα για πλήρη και χωρίς προσχήματα υλοποίηση της εξαγγελίας το συντομότερο.

Η Αθήνα εφιστά την προσοχή και στο θέμα της λεγόμενης μονάδας αγνοουμένων που έχει συσταθεί στα κατεχόμενα, καθώς όπως λέει, πρόκειται για παρακλάδι της της αποσχιστικής οντότητας στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου και είναι ως εκ τούτου παράνομη.

Η πρόοδος στο θέμα των αγνοουμένων εξαρτάται από την ειλικρινή βούληση του εναγόμενου κράτους να υιοθετήσει μια ενεργητική προσέγγιση στη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων και στην παροχή πληροφοριών, τόσο για τη μετακίνηση οστών όσο και για τους αιχμαλώτους πολέμου που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, λέει η ελληνική Κυβέρνηση.

Καλεί, τέλος, την Άγκυρα για άλλη μια φορά να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδίκασε το ΕΔΑΔ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα