Αφιέρωμα: Τέσσερις δεκαετίες από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους (ΒΙΝΤΕΟ)

15 Νοεμβρίου 1983. Οι σχεδιασμοί ετών της Άγκυρας, παίρνουν σάρκα και οστά διά στόματος του Ραούφ Ντεντάς. Τα φυλάκια κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός ενισχύονται και κάθε επικοινωνία με τα κατεχόμενα αποκόπτεται. Η Κύπρος μοιράζεται διά της βίας, ξανά, μετά την τουρκική εισβολή, με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

40 χρόνια παρανομίας, καταπάτησης της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάθε διεθνούς νομιμότητας. 40 χρόνια καταδίκης, 40 χρόνια ανοχής.

15 Νοεμβρίου 1983. Οι μαθητές βγήκαν στους

δρόμους. Και δεν σίγησαν ποτέ. Θυμίζοντας σε όλους ότΙ τούτη η δίψα δε σβήνει, τούτη η μάχη δε παύει χίλια χρόνια αν περάσουν.

Τέσσερις δεκαετίες μετά και το έγκλημα παραμένει ατιμώρητο. Τα τετελεσμένα διευρύνονται, πολλαπλασιάζονται μαζί με το θράσος της κατοχικής δύναμης και της Τουρκίας, που επιδιώκουν αναγνώριση και νόμιμη κυριαρχία επί των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τη μαύρη επέτειο καταδίκασαν Κύπρος και Ελλάδα και σύσσωμα τα πολιτικά κόμματα. Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, «είναι μια θλιβερή επέτειος, της παράνομης ανακήρυξης που μας υπενθυμίζει την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και που παραβιάζει ψηφίσματα των ΗΕ τα οποία η ίδια η διεθνής κοινότητα, εδώ και 40 χρόνια, καταδικάζει και καλεί για ανάκλησή της».

Πανηγύρια ντροπής διεξήχθησαν για άλλη μια φορά στα κατεχόμενα, για τη μαύρη αυτή επέτειο, με συμμετοχή Τούρκων αξιωματούχων. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος άρχισε την ομιλία του  προς τους βουλευτές του κόμματός του με ευχές για την παρανομία εις βάρος της Κύπρου προχωρόντας ακολούθως σε επίδειξη ισχύος και ανακοινώνοντας τη κατασκευή αεροπλανοφόρου νέας γενιάς ανάλογο του Αnadolu.

Ότι κι αν λέει όμως ο νεοσουλτάνος, τα κατεχόμενα χώματα μας θυμούνται και θα ανθίσουν μόνο  όταν αυτοί, που τα όργωσαν επιστρέψουν. Οταν το ψευδοκράτος θα υπάρχει πλέον, μόνο στις μελανές σελίδες της ιστορίας.

Διαβάστε επίσης: «Τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια» - Όταν η μαθητιώσα νεολαία είχε παλμό

Keywords
Τυχαία Θέματα