ΑΕΚ: Οι προπονητές που σημάδεψαν την ιστορία της

Συμπληρώνει φέτος 23 χρόνια ζωής από την μέρα ίδρυσής της 18 Ιουλίου 1994. Στην 24χρονη ιστορία της η ΑΕΚ έχει κατακτήσει μόλις ένα τρόπαιο και συγκεκριμένα ένα κύπελλο το 2004, έφτασε άλλες δύο φορές σε τελικό το 1996 και το 2004, ενώ 3 φορές κατέκτησε την 2η θέση στο πρωτάθλημα (2015, 2016 και 2017). Τα τελευταία χρόνια είναι μόνιμα πρωταγωνίστρια, φτάνει μέχρι την πηγή, όμως δεν μπορεί κατακτήσει κάποιον τίτλο και ευελπιστεί πως θα το πετύχει τη φετινή χρονιά. Σ’ αυτή την 23χρονη πορεία της πέρασαν από τον πάγκο της

22 προπονητές, με κάποιους εξ αυτών να αφήνουν τη σφραγίδα τους στην ιστορία του λαρνακιώτικου σωματείου. Συνολικά 22 προπονητές από 7 διαφορετικές χώρες, με τους περισσότερους να προέρχονται από την Κύπρο, αφού 10 διαφορετικοί τεχνικοί βρέθηκαν στον πάγκο της ομάδας. Τρεις ήταν Ελλαδίτες, δύο από τη Σερβία, Ισραήλ, Ολλανδία και ένας από Δανία και Ισπανία. Από τους 22 τεχνικούς μόνον ο Ανδρέας Μουσκάλης έκανε δύο θητείες στους κιτρινοπράσινους, ενώ ήταν μέσα στους ελάχιστους που σημάδεψαν την ιστορία του συλλόγου.

Ο μακροβιότερος
Τη μακροβιότερη θητεία στον πάγκο της ΑΕΚ την έχει με διαφορά ο Ανδρέας Μουσκάλης. Έμεινε στον πάγκο της ομάδας για 3 χρόνια από τη χρονιά ίδρυσής της το 1994 μέχρι το 1997, όταν τον διαδέχθηκε ο Σταύρος Παπαδόπουλος. Ο Κύπριος τεχνικός έζησε μεγάλες στιγμές στην ομάδα της Λάρνακας, γράφοντας με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του συλλόγου. Την πρώτη του σεζόν την κράτησε στη μεγάλη κατηγορία τερματίζοντας στην 9η θέση, ενώ την επόμενη χρονιά 1995-96 έκανε εξαιρετική πορεία, τερματίζοντας στην 4η θέση, ενώ ήταν φιναλίστ Κυπέλλου. Παράλληλα, ήταν ο προπονητής που την οδήγησε για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά σαλόνια και συγκεκριμένα στο Κύπελλο UEFA το 1996. Ήταν επίσης παρών στο 1ο ευρωπαϊκό της παιχνίδι με την Kotayk Abovian Αρμενίας, την οποία και απέκλεισε με μια νίκη 5-0 και μια ήττα 1-0, προτού βρεθεί στον δρόμο της ΑΕΚ η Μπαρσελόνα. Απέσπασε ιστορική ισοπαλία 0-0 απέναντι στους Καταλανούς, παρά το 2-0 που έχασε στη Βαρκελώνη. Αποχώρησε από την ΑΕΚ το 1997, με τον Σταύρο Παπαδόπουλο να τον διαδέχεται. Επέστρεψε, όμως, τον Δεκέμβριο του 2003 στην ΑΕΚ, οδηγώντας την στην κατάκτηση του Κυπέλλου, κερδίζοντας την ΑΕΛ στον τελικό με 2-1 και στην Ευρώπη για 2η φορά. Ο Μουσκάλλης παρέμεινε στον πάγκο μέχρι τον Νοέμβριο του 2004.

Ιστορική στιγμή με Κάανεν
Δύο χρόνια μετά τον υποβιβασμό της η ΑΕΚ όχι μόνον επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία, αλλά πανηγύρισε και έξοδο στην Ευρώπη. Και έρχεται ο 2ος τεχνικός-ορόσημο στην ΑΕΚ. Με τον Τον Κάανεν στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας, οι κιτρινοπράσινοι τερμάτισαν στην 4η θέση, εξασφάλισαν την έξοδό τους στο Γιουρόπα Λιγκ, με τον Ολλανδό να την οδηγεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στους ομίλους της διοργάνωσης. Παράλληλα, έγινε η 1η κυπριακή ομάδα που προκρίθηκε σε όμιλο της 2ης σε τάξη διοργάνωσης. Φλοριάνα, Μλάντα Μπόλεσλαβ και Ρόζενμποργκ οι αντίπαλοι στα προκριματικά, με την ΑΕΚ να παίρνει πανηγυρική πρόκριση στους ομίλους της διοργάνωσης και τον Κάανεν να γράφει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ομάδας. Τα αρνητικά αποτελέσματα έφεραν, όμως, τον Ολλανδό εκτός ομάδας τον Νοέμβριο του 2011, με τον συμπατριώτη του Λέον Βλέμινγκς να τον διαδέχεται. Σημαντική η παρουσία, σύντομη, αλλά με σφραγίδα αυτή του Ραν Μπεν Σιμόν τη χρονιά '12-'13, με το καταπληκτικό ξεκίνημα και τη γενικά καλή πορεία. Στο τσακ, η ομάδα έμεινε εκτός Ευρώπης, κέρδισε, όμως, σεβασμό και μπόλικο χειροκρότημα.

Την έκανε πρωταγωνίστρια
Ο προπονητής, ωστόσο, που την έκανε πρωταγωνίστρια και την οδήγησε σε πορείες πρωταθλητισμού, ήταν ο Τόμας Κρίστιανσεν. Ο άγνωστος, τότε, Δανός τεχνικός ήρθε στην ΑΕΚ έπειτα από σχετική εισήγηση του Τσάβι Ρόκα και στα δύο χρόνια του στην ομάδα τη μεταμόρφωσε από... ασχημόπαπο σε κύκνο. Ελκυστικό ποδόσφαιρο και από την 8η θέση της περιόδου 2013-14 την ανέβασε στη 2η θέση, την οποία διατήρησε στα δύο χρόνια που βρέθηκε στον πάγκο της ομάδας. Και τα δύο χρόνια έχασε τον τίτλο στις λεπτομέρειες.

Ισπανική συνέχεια
Το έργο Κρίστιανσεν φαίνεται πως συνεχίζει με τεράστια επιτυχία ο Ιμάνολ Ιδιάκεθ. Ο Ισπανός τεχνικός τη διατήρησε πέρσι στη 2η θέση, χάνοντας και αυτός τον τίτλο στις λεπτομέρειες, και ευελπιστεί πως φέτος και έπειτα από 14 χρόνια θα οδηγήσει την ΑΕΚ σε κάποιον τίτλο και θα μπει στο κλαμπ των τεχνικών που σημάδεψαν την ιστορία της ομάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα