Α.Αδάμου: Γεμάτη αμιάντους η Κύπρος

Το θέμα της απομάκρυνσης αμιαντούχων υλικών από δημόσια κτίρια, ειδικότερα από τις εγκαταστάσεις του ΡΙΚ και του Λυκείου Δασούπολης, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής με τον Πρόεδρο της Αδάμο Αδάμου να δηλώνει ότι ακόμη και σήμερα η Κύπρος εξακολουθεί να είναι γεμάτη με αμιάντους.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας

ο κ. Αδάμου έκανε λόγο για αναφορά του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του ΡΙΚ ότι το υπόλοιπο της δαπάνης που χρειάζεται έτσι ώστε να απομακρυνθούν τα αμιαντούχα υλικά που απομένουν ανέρχεται στις €100.000, αναφέροντας πως επειδή το θέμα αφορά την υγεία των εργαζομένων ο ίδιος ανέλαβε τη δέσμευση να μιλήσει με τον Υπουργό Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί αυτό το ποσό.

«Είμαι βέβαιος ότι αν έρθει συμπληρωματικός προϋπολογισμός για €100.000 για να απομακρύνουμε εντός του 2017 και τα υπόλοιπα 1600 τετραγωνικά μέτρα αμιαντούχων υλικών που έχει το ΡΙΚ, αυτό θα είναι προς όφελος των εργαζομένων και του περιβάλλοντος».

Σε σχέση με το θέμα της απομάκρυνσης φυτοχώματος το οποίο περιείχε ίνες αμιάντου από το Λύκειο της Δασούπολης, ο κ. Αδάμου είπε ότι έχει παρατηρηθεί μεγάλη αδράνεια στο συγκεκριμένο θέμα.

«Ένα θέμα το οποίο ξεκίνησε το 2014 έγινε παραδεκτό μόλις δύο χρόνια μετά, τον Δεκέμβρη του 2015 και αφαιρέθηκε το φυτόχωμα το 2016» είπε, αναφέροντας ότι για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχαν ίνες αμιάντου στο φυτόχωμα και κανένας δεν ασχολείτο καθώς ο εργολάβος είχε πει ότι είχε κάνει αναλύσεις που κατέδειξαν ότι δεν υπήρχαν ίνες αμιάντου ούτε στο χώμα ούτε στον ατμοσφαιρικό αέρα.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, μετά τις πιστοποιημένες αναλύσεις στις οποίες προέβη το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης μετά που το θέμα ανακινήθηκε από το Σύνδεσμο Γονέων του σχολείου, φάνηκε ότι υπήρχε πρόβλημα και έτσι έγινε η απομάκρυνση του φυτοχώματος 1,5 – 2 χρόνια μετά.

Ο κ. Αδάμου ανέφερε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος έχει ασχοληθεί κατ` επανάληψη με το θέμα της απομάκρυνσης αμιαντούχων υλικών, υποδεικνύοντας ότι η Κύπρος εξακολουθεί να είναι γεμάτη με αμίαντους. «Έχει πολύ μεγάλη σημασία να ιχνηλατούμε και που καταλήγουν οι αμίαντοι» εξήγησε, αναφέροντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας χώρος ενταφιασμού στο παλιό μεταλλείο Αμιάντου

«Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε που πάει ο αμίαντος. Και ας μην ξεχνούμε πόση ποσότητα αμιάντου είναι θαμμένη έξω από το λιμάνι Λεμεσού στη θάλασσα» είπε, εξηγώντας ωστόσο πως στην κατάσταση που βρίσκεται ο αμίαντος δεν είναι επικίνδυνος.

Επικίνδυνος καθίσταται, συνέχισε, όταν πειραχτεί, όταν μετακινηθεί ή «τραυματιστεί» οπότε και δημιουργείται έκκριση ινών αμιάντου, η εισπνοή των οποίων προκαλεί σε βάθος χρόνου ασθένειες όπως για παράδειγμα το μεσοθηλίωμα.

«Χωρίς να δημιουργούμε πανικό θα πρέπει να λάβει η Πολιτεία τα κατάλληλα μέτρα και με μια Εθνική Στρατηγική να απομακρυνθούν σιγά σιγά τα αμιαντούχα υλικά από όλες τις περιοχές» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης είπε ότι απ` ό,τι φάνηκε στην περίπτωση του Λυκείου Δασούπολης δεν υπήρχε ο απαιτούμενος συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του ΡΙΚ είπε ότι αυτό που διεφάνη είναι ότι η διεύθυνση του ΡΙΚ απέκοψε λεφτά από τον προϋπολογισμό τα οποία αφορούσαν την υγεία των εργαζομένων. «Απέκοψε τον προϋπολογισμό βασιζόμενη στο ότι θα έρθει μετά με συμπληρωματικό προϋπολογισμό και θα εγκρίνει αυτά τα λεφτά. Παίζει με την υγεία το Διοικητικό Συμβούλιο, δεν ξέρω ποιος έχει την ευθύνη, το ΔΣ πάντως θα πρέπει να ψάξει το θέμα σε ό,τι αφορά τη Διεύθυνση και τον προϋπολογισμό» είπε, προσθέτοντας πως δεν μπορεί το ΡΙΚ να προβλέπει πολύ μεγαλύτερα ποσά για περιπτώσεις άλλες που δεν έχουν σχέση με την υγεία των εργαζομένων.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα