Α. Κυπριανού στην ΕΡΤ: Ο Μαλάς κέρδισε τις καρδιές του λαού

Για τις Κυπριακές Προεδρικές Εκλογές, αλλά και τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ, μίλησε στην ΕΡΤ1 την Τρίτη (6/3) ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού, ερωτηθείς για τις πρόσφατες εκλογές στην Κύπρο,

σημείωσε ότι ο στόχος δεν επιτεύχθηκε και αυτό δεν μπορεί να ικανοποιεί.

Παρ' όλα αυτά πρόσθεσε, «Είχαμε έναν υποψήφιο (Μαλάς) που κέρδισε τις καρδιές του λαού».

Όπως εξήγησε, το ΑΚΕΛ βγήκε πολιτικά και ηθικά κερδισμένο από την εκλογική διαδικασία, έχοντας τον χρόνο να μελετήσουν ψύχραιμα το αποτέλεσμα και να κατέβουν στην κοινωνία για να διευρύνουν την επιρροή τους.

Σε σχέση με τη στάση που τηρούν ο Ευρωπαίοι απέναντι στην Τουρκία με τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κυπριανού τη χαρακτήρισε ως «λυπηρή».

Ο ίδιος τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει δείγματα γραφής για το πώς αντιμετωπίζουν την Τουρκία, δίνοντας το παράδειγμα του μεταναστευτικού, όπου η Ε.Ε. δεν είπε στην Άγκυρα να κλείσει τα σύνορα της, αλλά, αντιθέτως, τής παραχώρησε και χρήματα.

Αναφορικά με τα ενεργειακά, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «Η Τουρκία έχει τερματίσει τη συγκεκριμένη γεώτρηση», εννοώντας το τεμάχιο τρία της κυπριακής ΑΟΖ.

«Τώρα, γι’ αυτό τον χρόνο, υπάρχουν ακόμη δυο γεωτρήσεις. Είναι προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Οκτώβρη. Θα έπρεπε όμως να προηγηθούν κάποιες σεισμογραφικές έρευνες ,τις οποίες υποτίθεται θα άρχιζαν δυο πλοία της ExxonMobil», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για να προσθέσει: «Μας λέχθηκε, αρχικά, την περασμένη Πέμπτη, μετά χτες τη Δευτέρα. Απ’ ό,τι γνωρίζω, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη αυτές οι έρευνες».

Ο κ. Κυπριανού ευχήθηκε όπως αυτή η στάση της Τουρκίας δεν πρόκειται να τερματίσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η ExxonMobil είναι μια αμερικάνικη εταιρία, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε σε αυτό το σημείο ότι θα διαφανεί κατά πόσο η Τουρκία πραγματικά εννοεί ότι δεν θα αφήσει κανέναν να προχωρήσει.

Την ίδια ώρα, ο κ. Κυπριανού επανέλαβε τη θέση για αποκλιμάκωση της όλης κατάστασης με ψυχραιμία και μέσω της διπλωματικής οδού για να επαναρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες στο Κυπριακό.

Παράλληλα, τόνισε για άλλη μια φορά ότι στο Κραν Μοντανά χάσαμε την ευκαιρία, είτε να συνεργαστεί η Τουρκία για τον τερματισμό της ασφάλειας και των εγγυήσεων είτε να την εκθέσουμε.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ εξέφρασε την άποψη ότι δεν διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, πρώτιστος -όπως είπε- λόγω της Τουρκίας, χωρίς όμως να βγάζει από το κάδρο των ευθυνών τον Ακιντζί, αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σχολιάζοντας και την υπόθεση με τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Κυπριανού εξήγησε ότι αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας εντάσσονται στην κλιμάκωση που επιχειρεί η Άγκυρα, θέλοντας να στείλει τα δικά της μηνύματα στην περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα