YΠΕΞ για πρακτικά 4ης Ιουλίου:O Έιντε είπε ''παρακαλώ γράφετε''

Στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο(1:35) μίλησε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθαρίζοντας τι έγινε στο Κράνς Μοντανα για το Πλαίσιο Γκουτέρες και το όλο ζήτημα που προέκυψε σχετικά με τα πρακτικά της 4 Ιουλίου. Μεταξύ άλλων μίλησε για το θέμα του FIR με το Ισραήλ και τις αξιώσεις των Τούρκων, το πρόγραμμα των τετραμερών και τριμερών επαφών της Κυπριακή Δημοκρατίας το επόμενο διάστημα αλλά και για τους στόχους της Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που προωθεί το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Ήμουν παρών στη σύσκεψη της 4 Ιουλίου στο Κρανς Μοντανά και θυμάμαι πολύ

καλά τι έγινε. Ο κ. Έιντε στην πρωινή συνάντηση μας ανέφερε ότι έχει μιλήσει με τον Γενικό Γραμματέα και του έδωσε διευκρινήσεις για το Πλαίσιό του και μας είπε ‘’παρακαλώ να γράφετε’’. Έπειτα άρχισε να εξηγεί τα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του τα είχε μεταφέρει», είπε

Εμείς , συνέχισε, έχουμε ξεκάθαρο το τι είχε λεχθεί και είμαι σίγουρος ότι έχουν και τα άλλα μέρη και τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε σχέση με τα πρακτικά, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε για να υπάρχουν επίσημα πρακτικά πρέπει να είναι συμφωνημένα από όλους όσους αναφέρονται. Αυτό δεν υπήρξε ποτέ αλλά η κάθε πλευρά είχε τις δικές της σημειώσεις για την συγκεκριμένη συνάντηση. Είμαι σίγουρος ότι και τα Ηνωμένα Έθνη τα έχουν.

Είναι για αυτό τον λόγο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να αναβάλει στις πέντε το πρωί την προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί για να ετοιμάσει προτάσεις γιατί μας είπε χαρακτηριστικά ο ΠτΔ ότι ‘’ ‘Έχει ξεκαθαρίσει το Πλαίσιο και υποβάλω προτάσεις επί τη βάση αυτή’’ . ήταν γιαυτό, συνέχισε, που υποβλήθηκαν προτάσεις στις 5 και όχι στις 2-3 Ιουλίου.

Ερωτηθείς αν η κα Λουτ ισχυρίζεται ότι δεν βρέθηκαν αυτά τα πρακτικά, ο ΥΠΕΞ είπε πως η Ειδική Απεσταλμένη λέει ότι δεν της δόθηκε το συγκεκριμένο πρακτικό εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών για εκείνη την μέρα. Θα διερευνήσει το συγκεκριμένο ζήτημα και στο πλαίσιο της επόμενης συνάντηση θα ενημερώσει.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι τι λέχθηκε εκείνη την μέρα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα και προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα είπε πως το συγκεκριμένο ζήτημα θα εγερθεί στην επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη στις 26 Φεβρουαρίου .

O Υπουργός Εξωτερικών είπε πως τα όσα έγιναν μπορεί να τα επιβεβαιώσει και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών που θα έρθει στην Κύπρο την επόμενη βδομάδα για διάλεξη. Παράλληλα επεσήμανε ότι και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ δημόσια χαιρέτισε τις προτάσεις καλώντας την Τ/κ πλευρά να ανταποκριθεί

Κληθείς να απαντήσει τι θα συμβεί με τους όρους αναφοράς σε περίπτωση που η κα Λουτ πει πως δεν εντοπίζονται= ο κ. Χριστοδουλίδης είπε «Δεν θα είναι θετικό να μην βρεθούν αλλά το τι λέχθηκε εκεί μπορεί να επιβεβαιωθεί προφορικά αφού υπήρχαν πολλοί στην αίθουσα. Μάλιστα ο κ. Έιντε για το εδαφικό μετέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην Τ/κ αντιπροσωπία ως θέση της Γενικής γραμματείας του ΟΗΕ ότι «Θα πρέπει να γίνει αναφορά στην Μόρφου (You have to name Morphou)’’.

Κρίσιμες συναντήσεις

Για το επόμενο διάστημα ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ετοιμάζονται συναντήσεις σε διμερές και τριμερές επίπεδο . Σε πρώτη φάση θα υπάρξει η τριμερής με Ισραήλ –Ιορδανία ενώ όπως είπε ετοιμαζόμαστε και για τετραμερή είτε με τις ΗΠΑ είτε με την Γαλλία με την Αίγυπτο. Ο ΠτΔ θα μεταβεί και στην Αίγυπτο όπου θα γίνει η πρώτη Σύνοδος της Ε.Ε με τους ηγέτες του Αραβικού Συνδέσμου. Για την επικείμενη Τριμερή στην Κρήτη είπε πως ενδεχομένως να είναι παρών και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαικ Πομπέο ή ο αντιπρόεδρος

FIR, Ισραήλ και διαπραγματεύσεις

Κληθείς να σχολιάσει τα θέματα με το Ισραήλ και το FIR ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα να χαθεί μέρος του FIR της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά είπε πως χρειάζεται προσπάθεια για να μπορέσουμε να είμαστε σε θέση να προετοιμαστούμε καλύτερα.

Ερωτηθείς τι έχει μέχρι σήμερα συζητηθεί για το ζήτημα του FIR σε επίπεδο διαπραγματεύσεων είπε πως η Τ/κ πλευρά ζήτησε δυο FIR κάτι που δεν έγινε αποδεκτό πράγμα που υποστήριξαν και οι τεχνοκράτες της Ε.Ε. Σε κάποια φάση όμως των διαπραγματεύσεων γίναμε αποδέκτες αιτημάτων και προτροπής από κάποιους ως ένδειξη καλής θελήσεως να δοθεί μέρος του FIR πράγμα που απορρίφθηκε χωρίς συζήτηση.

Αποτελέσματα Exxon Mobil

Μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για της γεώτρησης

Keywords
Τυχαία Θέματα