YΠΑΜ:Έρχονται μέτρα για φυγοστρατία που μπορεί να ενοχλήσουν(VID)

Για τα θέματα φυγοστρατίας , τα περιθώρια ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον θεσμό των ΣΥΟΠ αλλά και το ζήτημα απαλλαγής των παιδιών πλοιοκτητών από την θητεία στην Ε.Φ μίλησε ο Υπουργός Άμυνας Σάββα Αγγελίδης στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του Σίγμα. .

Αναφορικά με τις πρόσφατες προκλήσεις-απειλές της Άγκυρας ότι δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο είπε πως η τουρκική ρητορική δεν είναι κάτι καινούργιο, ωστόσο η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της Ε.Ε ανησυχεί και αυτό που επιδιώκει είναι να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή.

Ερωτηθείς

για το κατά πόσο υπάρχει ανάγκη ενίσχυση της Άμυνας, ο κ. Αγγελίδης είπε πως τόσο η ενδυνάμωση τόσο και της αεροπορίας όσο και του ναυτικού είναι αυτονόητη.

Για την ενίσχυση, όπως είπε, χρειάζεται σωστός προγραμματισμός επεσήμανε ότι τα εξοπλιστικά έχουν βάθος χρόνου , και όλα έχουν να κάνουν με σωστό προϋπολογισμό. Επεσήμανε ωστόσο υπάρχει σχεδιασμός για ενίσχυση με φρεγάτες αλλά και αναβάθμιση των υποδομών για υποδοχή τους.

Ο Υπουργός είπε πως υπάρχει ένα μομέντουμ με Γαλλία σε όλα τα επίπεδα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι οδηγούμαστε σε διεύρυνση των σχέσεων που θα συμβάλει και στην ασφάλεια της Κ.Δ. Ο κ. Αγγελίδης ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα παραχώρησης γαλλικών βάσεων στην Κύπρο αλλά οι διευκολύνσεις των Γάλλων να μπουν σε πιο διευρυμένο πλαίσιο

Όσον αφορά τον θεσμό των ΣΥΟΠ ο . Αγγελίδης είπε μπορεί στους αριθμούς να φαίνεται ότι ένας στους τέσσερεις πετάνε το χακί όμως εξήγησε πως από τους 1300 οι 9000 έφυγαν το πρώτο εξάμηνο του 2016 και επομένως δεν υπάρχει αυτή η τάση φυγής που υπήρχε. Όλες οι θέσεις που κενώνονται πληρούνται.» είπε ο κ. Αγγελίδης και χαρακτήρισε τον θεσμό των ΣΥΟΠ ως επιτυχημένο επειδή υπάρχει επαγγελματισμός και εξειδίκευση σε οπλικά συστήματα.

Για το θέμα απαλλαγής θητείας στην Ε.Φ των παιδιών των πλοιοκτητών που ενδιαφέρονται να εγγραφούν στην Κύπρο είπε πως τα κίνητρα αυτά δόθηκαν το 2015 για προσέλκυση επενδύσεων. Ερωτηθείς αν είναι σωστό σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα να δίνονται κίνητρα για απαλλαγή από θητεία είπε « Είναι σωστό και το λέω με όλη την σοβαρότητα. Η Ε.Φ δεν στηρίζεται από τέτοιου είδους περιπτώσεις αφού έτσι και αλλιώς δεν θα έκαναν θητεία και δεν είχαν υποχρέωση».

Όσον αφορά την εισφορά για την άμυνα είπε πως όσον αφορά τον προϋπολογισμό και μέλημα είναι με σωστή αιτιολόγηση εκεί που πρέπει να επιτυγχάνεται αύξηση των κονδυλίων για αμυντική θωράκιση.

Για το θέμα της φυγοστρατίας είπε πως είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει όλες τις οικογένειες. «Προσπαθούμε και σύντομα ευελπιστώ να περάσω κάποια μέτρα για τη φυγοστρατία που ίσως να σχολιαστούν και ίσων να μην γίνουν αποδεκτά», είπε.

Μεταξύ άλλων ο ΥΠΑΜ προειδοποίησε για την αναπαραγωγή τουρκικής προπαγάνδας από ε/κ ΜΜΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα