ΓΕ σε Sigmalive για Κώδικα Δεοντολογίας Δικαστών:Λέει τ' αυτονόητα

Από φουρτούνες πέρασε ο τομέας της Δικαιοσύνης μετά τις σοβαρές καταγγελίες του νομικού Νίκου Κληρίδη και τον Κώδικα Δεοντολογίας Δικαστών που εφαρμόστηκε ακολούθως.

Ερωτηθείς από το Sigmalive για τ' αποτελέσματα που μπορεί να φέρει ο εν λόγω Κώδικας Δεοντολογίας Δικαστών, ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, απάντησε ότι «η ανυπαρξία Κώδικα Δεοντολογίας Δικαστών επισημάνθηκε από την GRECO, η οποία είχε προβεί σε σύσταση

για θεσμοθέτηση του» και συμπλήρωσε:

«Τώρα που έγινε, συμπληρώθηκε ένα κενό»

Ωστόσο, ο Γενικός Εισαγγελέας υπέδειξε ότι απαιτούνται ακόμη αρκετές τομές ούτως ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο δικαστικό σύστημα:

«Ουσιαστικά όμως (Ο Κώδικας Δεοντολογίας Δικαστών) λέει τα αυτονόητα. Για εξαιρέσεις δικαστών από την εκδίκαση υποθέσεων λόγω π.χ. εργοδοσίας σε γραφείο εμφανιζόμενου δικηγόρου, ο Κώδικας παραπέμπει στη νέα Δικαστική Πρακτική που εκδόθηκε πρόσφατα», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας μιλώντας αποκλειστικά στο Sigmalive.

Ως μέτρα που μπορούν να αποφέρουν τις επιθυμητές αλλαγές ο κ. Κληρίδης υποδεικνύει:

«Να προχωρήσει προσεκτικά, ο διαχωρισμός του Ανωτάτου και δημιουργία τριτοβάθμιου Συνταγματικού Δικαστηρίου, θα πρέπει να αλλάξει η σύνθεση του Δικαστικού Συμβουλίου με διεύρυνση του και θα πρέπει επίσης να τροποποιηθούν οι Θεσμοί Πολιτικής Δικονομίας για αποφυγή κυρίως καθυστερήσεων στην εκδίκαση αγωγών», κατέληξε ο Κώστας Κληρίδης.

Διαβάστε επίσης σχετικά: Έτσι θα εφαρμοστεί ο Κώδικας Δεοντολογίας στο Ανώτατο

Keywords
Τυχαία Θέματα