Yeni Safak: Και οι ΗΠΑ αγόρασαν S-300 το 1994 - Έχει και η Ελλάδα

Τουλάχιστον τρία μέλη του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν τα ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ ενισχύουν την πίεση στην Τουρκία και την Ινδία να αποσύρουν τις δικές τους αγορές τέτοιου υλικού, αναφέρει η Yeni Safak.

Δεδομένου ότι η Ινδία υπέγραψε συμφωνία με την Μόσχα τον Οκτώβριο του 2018, μετά από εκτεταμένες συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του πρωθυπουργού Narendra Modi για την αγορά πυραυλικών

αμυντικών συστημάτων S-400, οι παραδόσεις προγραμματίζονται να αρχίσουν τον Οκτώβριο του 2020 και να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο του 2023, η Τουρκία, η οποία ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για την αγορά το 2017, πιθανόν να λάβει την πρώτη της παρτίδα τους επόμενους δύο μήνες.

Η κύρια αντίρρηση της Ουάσινγκτον όσον αφορά την προγραμματισμένη ανάπτυξη των ρωσικών συστημάτων είναι ότι δεν θα είναι συμβατά με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και θα αποτελούσε απειλή για τα μαχητικά F-35 της Lockheed Martin, των οποίων η Τουρκία είναι υποψήφια αγοραστής εταίρος στην ανάπτυξη και την παραγωγή.

Η Ρωσία, συνεχίζει η Yeni Safak, πώλησε μέχρι στιγμής την προηγούμενη έκδοση του συστήματος S-300 σε περίπου 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ όπως η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Σλοβακία. Tα S-300 είναι σήμερα ένα ολοκληρωμένο τμήμα της αεροπορικής άμυνας της Ελλάδας - μέλους του ΝΑΤΟ - «και έχουν επίσης αναπτυχθεί στην ελληνική Κύπρο», ισχυρίζεται.

«Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ και τα μαχητικά  αεροσκάφη τους εκτίθενται σε συστήματα ραντάρ που λειτουργούν στην Ελλάδα, στον ίδιο βαθμό που αυτό θα ισχύει για το αντιπυραυλικό σύστημα της Τουρκίας. Πιστεύεται ότι οι ίδιες οι Η.Π.Α. αγόρασαν ένα σύστημα αεράμυνας S-300 το 1994 από την Λευκορωσία. Ωστόσο, οι New York Times ανέφεραν ότι αυτό αποσκοπούσε στο να εξετάσει το σύστημα, προκειμένου να εκσυγχρονίσει την ασπίδα του συστήματος Patriot», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα. 

Keywords
Τυχαία Θέματα