«To Βαρώσι δεν είναι ελληνικό έδαφος. Τους το έδωσαν παράνομα οι Βρετανοί»

Προκλητικούς και ανιστόρητους ισχυρισμούς για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Αμμόχωστο προβάλουν Τούρκοι και Τ/κ, των οποίων οι δηλώσεις φιλοξενούνται από το τουρκικό κρατικό κανάλι.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο «εμπειρογνώμονας της διεθνούς πολιτικής» Ata Atun του Πανεπιστημίου Επιστημών Κύπρου είπε στο Anadolu Agency ότι το να μπορείς να κρατήσεις το Βαρώσι  κλειστό για 46 χρόνια ήταν μια από τα «μεγαλύτερα χαρτιά ατού» της ελληνοκυπριακής διοίκησης καθώς είδαν την πόλη ως «ιδιοκτησιακό δικαίωμα».

Η διάνοιξη των

Βαρωσίων θα ήταν ένα πολιτικό σοκ για την ελληνοκυπριακή διοίκηση και την Ελλάδα καθώς επιδίωξαν να επιβάλουν τις δικές τους θαλάσσιες αξιώσεις στην Τουρκία μέσω πίεσης μέσω της ΕΕ, δήλωσε ο Atun.

Πρόσθεσε ότι καθώς η Ελλάδα πιθανότατα θα ασκήσει πιέσεις στο θέμα, τα σοκ που προκαλούνται από την απόφαση θα γίνουν αισθητά και στην ΕΕ, στις ΗΠΑ και στον ΟΗΕ.

Το Βαρώσι δεν είναι ελληνικό έδαφος, ισχυρίστηκε ο Atun, υποδηλώνοντας ότι η ιδιοκτησία των τριών οθωμανικών εποχών στην περιοχή τεκμηριώνεται από επίσημα οθωμανικά και βρετανικά έγγραφα.

«Είναι γνωστό ότι αυτά τα εδάφη μεταφέρθηκαν σε άτομα παράνομα από τη βρετανική αποικιακή διοίκηση το 1900. Δεδομένου ότι το Βαρώσι έχει το καθεστώς ενός προσαρτημένου ιδρύματος, δεν μπορεί να πουληθεί, να μεταφερθεί ή να δωρηθεί", πρόσθεσε ο Atun..

Σύμφωνα με τον Atun, εκείνοι που λένε ότι τα μητρώα του 1974 είναι έγκυρα και ότι οποιαδήποτε άλλη πορεία δράσης θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο πρέπει να απαντήσει στην ακόλουθη ερώτηση: Ενώ ζητάτε την επιστροφή των ελληνοκυπριακών περιοχών μετά το 1974, γιατί βασίζουν τους ισχυρισμούς τους στην κατάσταση πριν από 46 χρόνια, αντί για 46 χρόνια πριν από το 1974;

«Πρέπει η ιστορία να ξεκινά και να τελειώνει σύμφωνα με τα ελληνικά [Κύπρια] συμφέροντα; Ή ίσως πρέπει να ρωτήσουμε εάν το διεθνές δίκαιο έχει ημερομηνία λήξης» - σαν να μην υπάρχει λήξη για την ελληνοκυπριακή ιδιοκτησία, αλλά μόνο για την τουρκική περιουσία.

Η αποφασιστική στάση της Τουρκίας συνέβαλε στο άνοιγμα της ακτογραμμής των Βαρωσίων, δήλωσε ο Atun, προσθέτοντας: «Όλα τα μέρη τώρα συνειδητοποιούν ότι το μέλλον της ειρήνης στην περιοχή θα έρθει με την εξουσία της Τουρκίας. Αυτή η αλλαγή είναι μόνο η αρχή. Το πλήρες άνοιγμα των Βαρωσίων θα φέρει μεγάλα οφέλη για τις οικονομικές, πολιτικές και θαλάσσιες δικαιοδοσίες του νησιού.»

Ο Taner Dervis, πρώην επικεφαλής της Διοίκησης Ιδρυμάτων τoυ ψευδοκράτους, δήλωσε στο Anadolu ότι το άνοιγμα της ακτογραμμής των Βαρωσίων  θα είναι σημαντικό όσον αφορά την ιδιοκτησία ακινήτων, σημειώνοντας ότι η ακτογραμμή και οι παραλίες δεν αποτελούν ιδιωτική ιδιοκτησία.

«Με βάση νομικούς και συνταγματικούς κανονισμούς που ισχύουν σε ολόκληρο το νησί και διεθνείς συνθήκες, το Βαρώσι ανήκει πλήρως στην Κυπριακή Διοίκηση Ιδρυμάτων. Με άλλα λόγια, η αρμόδια νομική αρχή ανήκει στη Κυβέρνηση (ψευδοκράτος)».

«Σε αυτό το πλαίσιο, δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο για την [Τουρκοκυπριακή] κυβέρνηση να ανοίξει πλήρως το Bαρώσι.»,είπε

Keywords
Τυχαία Θέματα