To μέλλον του συνεργατισμού στην ΕΕ συζήτησε ο Κ.Μαυρίδης

Το μέλλον των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στo Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ - Σ&Δ).

Τέτοια εκδήλωση πραγματοποιείται για πρώτη φορά ειδικά μετά που τέθηκε σε εφαρμογή η Τραπεζική Ένωση στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση θέτει όλα τα τραπεζικά/πιστωτικά ιδρύματα (π.χ. ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες και συνεργατικές

τράπεζες) κάτω από το ίδιο εποπτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο με εξαίρεση τα ταμιευτήρια (credit unions) που συνήθως επικεντρώνονται σε μέλη με τον ίδιο επαγγελματικό τομέα.

Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο H. Guider, Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Συνεργατικών Τραπεζών, ο A. Kuijpers, Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Rabobank Ολλανδίας, η S. Schulte, εκ μέρους του Συνδέσμου Συνεργατικών Τραπεζών Γερμανίας και ο F. Keereman, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Σταθερότητας και Ένωσης Αγορών Κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Κυπριακό Συνεργατικό Κίνημα εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Συνεργατικής Κεντρικής Εταιρείας Συμμετοχών Α. Μουσκάλλης, ο οποίος ήταν μεταξύ των κύριων ομιλητών και ο πρόεδρος της Επιτροπείας του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Αμμοχώστου Λάρνακας Δρ. Π. Ανδρέου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ευρωβουλευτές, τεχνικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι επιχειρηματικών συνδέσμων και άλλοι.

Στα κύρια σημεία της εκδήλωσης περιλαμβάνονται τα εξής:

• Βάση της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, τα συνεργατικά ιδρύματα αναγνωρίζονται ως ξεχωριστές οικονομικές οντότητες με διαφορετικές αρχές λειτουργίας από άλλες επιχειρήσεις (π.χ. τις ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες), πράγμα που δεν λαμβάνεται υπόψη στο υφιστάμενο εποπτικό πλαίσιο, καθιστώντας το μέλλον τους δύσκολο εντός ΕΕ.

• 78 εκατομμύρια πολίτες εντός ΕΕ είναι μέλη συνεργατικών τραπεζών

• Το γερμανικό μοντέλο συνεργατισμού είναι κερδοφόρο και επιτυχημένο

• Η μεγαλύτερη βάση πελατών τους είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αφορά την πλειοψηφία των εργαζομένων στην ΕΕ

Στην Κύπρο:

1. τα συνεργατικά ιδρύματα κατέχουν 16.5% όλων των δανείων και αποδείχτηκαν ανθεκτικά στην κρίση

2. Παρά την αύξηση στην αναδιάρθρωση προβληματικών δανείων τους τελευταίους μήνες, κυριότερο πρόβλημα παραμένουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (59.5% των δανείων) που αποτελεί τη ρίζα του προβλήματος (π.χ. πρόσθετη ανάγκη για επανακεφαλαιοποίηση).

3. Η επίλυση του προβλήματος των προβληματικών δανείων θα κρίνει μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του Συνεργατισμού στην Κύπρο.

Τα καταληκτικά σχόλια του ευρωβουλευτή επικεντρώθηκαν στην πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ: "Ο συνεργατισμός ως οικονομική οντότητα έχει τη δική του ιδιομορφία και αρχές λειτουργίας που πρέπει να αναγνωριστούν στην πράξη μέσα στο υφιστάμενο ρυθμιστικό/εποπτικό πλαίσιο, που όμως τώρα αντιμετωπίζει διαφορετικά πιστωτικά ιδρύματα με τον ίδιο τρόπο". Για αυτό, συνέχισε, "η εκδήλωση αυτή δεν μπορεί να είναι το τέλος αλλά η αρχή μιας πολιτικής συζήτησης με απώτερο στόχο να διασφαλιστεί το μέλλον του συνεργατισμού στην Κύπρο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

Η εκδήλωση μεταδιδόταν ζωντανά και παραμένει προσβάσιμη για παρακολούθηση στον πιο κάτω σύνδεσμο: http://web.ep.streamovations.be/events/151127_costas_mavrides.php

Keywords
Τυχαία Θέματα