Η κομισιόν ενθαρρύνει τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια φιλόδοξη δέσμη μέτρων, που θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να επιτύχουν τη μετάβαση προς μια ισχυρότερη και πιο κυκλική οικονομία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι προτεινόμενες δράσεις θα συμβάλουν στο «κλείσιμο του κύκλου» ζωής των προϊόντων μέσω περισσότερης ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, και θα αποφέρουν οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για την οικονομία.

Τα σχέδια θα αντλούν τη μέγιστη αξία και χρήση από όλες τις πρώτες ύλες, τα προϊόντα και τα απόβλητα, θα εξοικονομούν ενέργεια και θα μειώσουν τις εκπομπές

αερίων του θερμοκηπίου.

Οι προτάσεις καλύπτουν τον πλήρη κύκλο ζωής: από την παραγωγή και την κατανάλωση μέχρι τη διαχείριση των αποβλήτων και την αγορά δευτερογενών πρώτων υλών.

Η μετάβαση αυτή θα υποστηριχθεί οικονομικά με χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία (ΕΔΕΤ), 650 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», 5,5 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία για τη διαχείριση αποβλήτων, καθώς και με επενδύσεις στην κυκλική οικονομία σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον πρώτο αντιπρόεδρο της Κομισιόν Frans Timmermans, «ο πλανήτης και η οικονομία μας δεν μπορούν να επιβιώσουν αν συνεχίσουμε με την ίδια προσέγγιση» ενώ «η κυκλική οικονομία έχει να κάνει με τη μείωση των αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος», αλλά και με «τη ριζική μετατροπή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ολόκληρη η οικονομία μας».

Ο συνδυασμός έξυπνης νομοθεσίας και κινήτρων σε επίπεδο ΕΕ θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, αλλά και τις εθνικές και τοπικές αρχές, να προωθήσουν τη μετατροπή αυτή, κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Jyrki Katainen, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσεότι «το δυναμικό δημιουργίας θέσεων εργασίας της κυκλικής οικονομίας είναι τεράστιο, και η απαίτηση για καλύτερα, πιο αποδοτικά προϊόντα και υπηρεσίες αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, μέσω των κινήτρων αναμένεται να προκύψουν σταδιακά καινοτόμοι και πιο αποτελεσματικοί τρόποι παραγωγής και κατανάλωσης.

Προστίθεται ότι η κυκλική οικονομία έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, ενώ μειώνεται ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της χρήσης πόρων και προσδίδεται νέα αξία στα απόβλητα.

Μερικές από τις βασικές δράσεις που εγκρίθηκαν ή πρόκειται να υλοποιηθούν κατά την τρέχουσα θητεία της Επιτροπής περιλαμβάνουν, πέραν της χρηματοδότησης, δράσεις για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων κατά το ήμισυ ως το 2030, ανάπτυξη προτύπων ποιότητας για δευτερογενείς πρώτες ύλες, διευκόλυνση της αναγνώρισης των οργανικών και παραγόμενων από απόβλητα λιπασμάτων και μια στρατηγική για τις πλαστικές ύλες στην κυκλική οικονομία.

Περιλαμβάνεται παράλληλα σαφές χρονοδιάγραμμα για τις προτεινόμενες δράσεις και ένα σχέδιο για ένα απλό και αποτελεσματικό πλαίσιο παρακολούθησης της κυκλικής οικονομίας.

Αναφορικά, με τις αναθεωρημένες νομοθετικές προτάσεις σχετικά με τα απόβλητα, περιλαμβάνεται κοινός ενωσιακός στόχος για την ανακύκλωση του 65% των αστικών αποβλήτων έως το 2030 και για ανακύκλωση του 75% των απορριμμάτων συσκευασίας έως το 2030, αλλά και ένας δεσμευτικός στόχος σχετικά με την υγειονομική ταφή για τη μείωση της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στο 10% κατά το μέγιστο όλων των αποβλήτων ως το 2030.

Προωθείται παράλληλα απαγόρευση της υγειονομικής ταφής των χωριστά συλλεγόμενων αποβλήτων και συγκεκριμένα μέτρα για την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης.

Τέλος θα υπάρξουν οικονομικά κίνητρα για τους παραγωγούς προκειμένου να διαθέτουν πιο πράσινα προϊόντα στην αγορά και να στηρίζουν τα προγράμματα ανάκτησης και ανακύκλωσης. Η δέσμη μέτρων θα παρουσιαστεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 2 Δεκεμβρίου.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα