To Ισραήλ αμφισβητεί τους «αρραβώνες» της «Αφροδίτης» με Noble–Shell–Delek

Γράμμα στην κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτης στην Κυπριακή ΑΟΖ, ShellNoble – Delek απέστειλε ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, Udi Adiri, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να αναπτύξουν το κοίτασμα μέχρι να διευθετηθεί η συνοριακή διαμάχη με την άδεια Yishai του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Globes, ο Adiri έγραψε στον Διευθύνοντα

Σύμβουλο της Delek, Yossi Abu, τον CEO της Noble, Keith Elliot, και τον Γενικό Διευθυντής της Shell East Med, Chris Breeze: «Θα επιθυμούσαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Κράτος του Ισραήλ δεν παραιτήθηκε από τη δεξαμενή φυσικού αερίου Aphrodite–Yishai και δεν έχει πρόθεση να το πράξει».

Το γράμμα, όπως σημειώνεται, είχε σταλεί τον προηγούμενο μήνα μετά τις παρατηρήσεις του Beny Steinmetz, που κατέχει συμμετοχή στην άδεια Yishai, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τα δικαιώματα της άδειας. Ο Steinmetz και οι συνεργάτες του ισχυρίζονται ότι το φυσικό αέριο στην άδεια Yishai αξίζει όσο 3 δισεκατομμύρια ΝΑΚ (781 περίπου χιλιάδες ευρώ).

Η Shell και η Noble Energy κατέχουν το 35% του πεδίου της Αφροδίτης, ενώ η Delek Drilling κατέχει το υπόλοιπο 30%. Στις 7 Νοεμβρίου, η Delek Drilling ανακοίνωσε συμφωνία με την κυπριακή κυβέρνηση να επενδύσει 2,5 έως 3,5 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη του πεδίου της Αφροδίτης τα επόμενα τέσσερα έως έξι χρόνια. Η αξία του φυσικού αερίου στον τομέα της Αφροδίτης υπολογίζεται σε περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε επιστολή προς τους ιδιοκτήτες δικαιωμάτων της Αφροδίτης, ο Adiri επισημαίνει ότι ο τομέας Αφροδίτης–Yishai είναι μια διασυνοριακή δεξαμενή φυσικού αερίου «και ως εκ τούτου το Ισραήλ και η Κύπρος πραγματοποίησαν εδώ και χρόνια διαπραγματεύσεις για αυτό τον σκοπό – να φτάσουν σε μια διμερή συμφωνία για εκμετάλλευση του Αφροδίτη–Yishai. Mία από τις επιλογές που είχε εγερθεί ήταν η πιθανότητα για απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των αδειούχων των δυο χωρών, με την επιφύλαξη της έγκρισης των δύο κρατών».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα δύο κράτη έχουν κάνει την απαραίτητη συμφωνία που θα διευκόλυνε τη δίκαιη εκμετάλλευση και ανάπτυξη του τομέα, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Μεταξύ άλλων ο Αdiri αναφέρει: «Θα επιθυμούσα να σας συμβουλεύσω για τη στάση του Κράτους του Ισραήλ ότι η ανάπτυξη και εκμετάλλευση του πεδίου Αφροδίτης–Yishai από τους κατόχους αδείας και των δύο κρατών δεν πρέπει να ξεκινήσει πριν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Ισραήλ και της Κύπρου».

Keywords
Τυχαία Θέματα