Δεν θα παζαρέψουμε την ασφάλεια, διαμηνύει η ΕΕ στη Βρετανία

Η ασφάλεια δεν αγοράζεται φθηνά και δεν πρόκειται να γίνει παζάρι στο θέμα αυτό, τόνισαν στην κοινή Διάσκεψη Τύπου που παραχώρησαν πριν από λίγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου από τη Μάλτα σε ό,τι αφορά το ζήτημα της συνεργασίας ΕΕ - Βρετανίας σε θέματα ασφάλειας, ο κ Τουσκ ξεκαθάρισε πως η τρομοκρατία είναι κοινό πρόβλημα.

"Η ασφάλεια δεν αγοράζεται φτηνά. Ίσως να υπάρχει μια παρεξήγηση. Οι εταίροι μας είναι σώφρονες και ειλικρινείς και γι’ αυτό είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται

να χρησιμοποιήσει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας ως αντικείμενο παζαριού", είπε χαρακτηριστικά ο Τουσκ.

Στο ίδιο τέμπο και ο Μαλτέζος Πρωθυπουργός, ο οποίος είπε πως πολλοί άνθρωποι έτυχαν επιβεβαίωσης από τους Βρετανούς ότι είναι αξιοπρεπείς και πως δεν θα «παζαρέψουν» στην ασφάλεια.

Νωρίτερα, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο καταβολής από τη Βρετανία χρηματικού ποσού κατά την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., ο Τουσκ είπε πως και στις δύο πλευρές είναι σημαντικό να είμαστε δίκαιοι στις διαπραγματεύσεις.

Το Λονδίνο θα πρέπει να «τιμήσει» όλες του τις οικονομικές δεσμεύσεις ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ακόμη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Δεν είναι παρά δίκαιο απέναντι σε όλους τους πολίτες, τις κοινότητες, τους αγρότες, τους επιστήμονες κτλ, στους οποίους εμείς, οι 28, υποσχεθήκαμε και οφείλουμε χρήματα», εξήγησε.

Τζόνσον: Άνευ όρων η δέσμευσή μας

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον τόνισε σήμερα την «άνευ όρων» δέσμευση της χώρας του στην ασφάλεια της Ευρώπης, η οποία δεν θα γίνει αντικείμενο «παζαριού» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευθεί για την ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης», δήλωσε ο Τζόνσον προσερχόμενος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Είναι άνευ όρων και δεν αποτελεί αντικείμενο παζαριών στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αλλού σε αυτή την πρωτεύουσα», πρόσθεσε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας για το Brexit.

«Υποσχόμαστε μια άνευ όρων δέσμευση στην ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης, διότι πιστεύουμε πραγματικά ότι αφορά την ασφάλεια και την ευημερία όλης της διατλαντικής περιοχής», υπογράμμισε ο Τζόνσον.

Keywords
Τυχαία Θέματα