The Times: Συμμαχία Ε/κ εγκλωβισμένων & Κούρδων εποίκων στο Ριζοκάρπασο

Σε εποικισμό των κατεχομένων από Κούρδους που συνεργάζονται με Έλληνες Κύπριους εγκλωβισμένους  κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα «Τhe Times». Στο άρθρο που υπογράφει η Hannah Lucinda Smithμε με τίτλο «Οι Τουρκική ενόχληση πλήττει τους Έλληνες της βόρειας Κύπρου, αλλά έχουν βρει σύμμαχο στους Κούρδους εποίκους» αρχικά σημειώνεται πως δεν υπάρχει τρόπος το Ριζοκάρπασο να απαλλαγεί από την παρουσία του Ερντογάν καθώς το  σχολείο του χωριού και ο δρόμος που διασχίζει το κέντρο πήραν το όνομά του.

Η  Ευαγγελία

Μικέλη, η μοναδική Ελληνίδα ιδιοκτήτρια της κωμόπολης, της οποίας το καφενείο  «βλέπει στη Λεωφόρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βλέπει την παρουσία του Ερντογάν  με ανησυχία».

Διαβάστε επίσης: Όταν κατέβασαν τουρκική σημαία στο σχολείο Ρετζέπ Τ.Ερντογάν σε Ριζοκάρπασο

Το άρθρο  αναφέρεται στα αποτελέσματα της εκλογής Τατάρ στην ηγεσία του ψευδοκράτους σημειώνοντας πως  μερικές από τις πιο εμφανείς επιπτώσεις φάνηκαν στο Ριζοκάρπασο.

Μετά το 1974, «η ελληνόφωνη δημοκρατία προσχώρησε στην ΕΕ, ενώ ο Βορράς δήλωσε τη δική της κυριαρχία το 1983, αλλά παραμένει αναγνωρισμένη μόνο από την Άγκυρα, με 30.000 Τούρκους στρατιώτες να βρίσκονται ακόμα εκεί».

«Οι Έλληνες του Ριζοκαρπάσο έμειναν, αλλά μέσα στις  δεκαετίες οι περισσότεροι νέοι έφυγαν. Η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που παραμένουν επιβιώνουν με πληρωμές κοινωνικής πρόνοιας και εβδομαδιαία δέματα τροφίμων και καυσίμων από το νότο. Ο αριθμός τους έχει μειωθεί από περίπου 4.000 σε 250»

Οι Τούρκοι έποικοι από την ηπειρωτική χώρα ξεπερνούν πλέον τους Ελληνόφωνους με αναλογία 10 προς ένα. Ενθαρρυμένοι από την Άγκυρα, δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι από την ενδοχώρα έχουν εγκατασταθεί στο Βορρά από τη δεκαετία του 1970. Η πόλη είναι διακοσμημένη με τουρκικές αφίσες και φωτογραφίες του κ. Ερντογάν».

Η κα Μικέλλη βρήκε κατάλυμα με τους γείτονές της. Οι πελάτες της προέρχονται από όλες τις κοινότητες. «Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να συνηθίσουν οι άνθρωποι τη δουλειά μου», είπε. «Τότε άρχισα να σερβίρω αλκοόλ και πιάστηκε».

Άλλοι έποικοι στην κωμόπολη, αναφέρουν οι Times,   είναι Κούρδοι που διέφυγαν από την καταστολή στην Τουρκία. Η καφετέρια απέναντι από τον δρόμο διοικείται  από τον Umit Guner, 27 ετών, του οποίου η οικογένεια εγκατέλειψε τον Mus, μια κουρδική πόλη στην ανατολική Τουρκία. Λέει ότι υπάρχει μια ομοιότητα μεταξύ των Κούρδων και των Ελλήνων.

«Για θέσεις εργασίας είμαστε και οι δύο στο κάτω μέρος της λίστας», είπε ο κ. Guner. «Ένας  Έλληνας λειτουργούσε  αυτό το μέρος πριν και οι Τούρκοι δεν πλήρωναν. Έτσι έκανα μια συμφωνία με τον ιερέα ότι θα λειτουργώ εγώ τον χώρο  και μοιράζουμε τα κέρδη. Οι Έλληνες και εμείς ξέρουμε ότι είναι απλώς ένα παιχνίδι». 

Keywords
Τυχαία Θέματα