Tανκ στην πύλη του νοσοκομείου αλ Σίφα

Οι ισραηλινές δυνάμεις έφτασαν στις πύλες του κεντρικού νοσοκομείου της πόλης της Γάζας τη Δευτέρα, τον πρωταρχικό στόχο στη μάχη τους για να πάρουν τον έλεγχο του βόρειου μισού της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι γιατροί είπαν ότι ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων νεογέννητων μωρών, πέθαιναν λόγω έλλειψης καυσίμων.

Υπήρχε επίσης νέα ανησυχία ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από τη Γάζα, με μια έξαρση των συγκρούσεων στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο και τις Ηνωμένες Πολιτείες να εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές

σε στόχους πολιτοφυλακών που συνδέονται με το Ιράν στη γειτονική Συρία.

Οι ιατρικές αρχές της Γάζας αναφέρουν ότι περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν, περίπου το 40% από αυτούς παιδιά.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας είπε ότι από τα 45 μωρά που βρίσκονταν σε θερμοκοιτίδες στο νοσοκομείο αλ Σίφα, τρία είχαν πεθάνει μέχρι την Κυριακή.

Ένας χειρουργός στο νοσοκομείο, ο Δρ Ahmed El Mokhallalati, είπε στο Reuters ότι οι βομβαρδισμοί της Κυριακής ανάγκασαν το προσωπικό να τοποθετήσει πρόωρα μωρά σε συνηθισμένα κρεβάτια, χρησιμοποιώντας τη λιγοστή διαθέσιμη ηλεκτρική ενέργεια για να τα ζεστάνει.

«Περιμένουμε να χάσουμε περισσότερα από αυτά μέρα με τη μέρα», είπε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Ashraf Al-Qidra, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο νοσοκομείο αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, ανέφερε στο Reuters ότι ένα ισραηλινό τανκ βρισκόταν έξω από την πύλη του τμήματος εξωτερικών ιατρείων.

Το Ισραήλ είπε στους πολίτες να φύγουν και στους γιατρούς να στείλουν ασθενείς αλλού. Λέει ότι προσπάθησε να απομακρύνει τα μωρά από τον θάλαμο νεογνών και άφησε 300 λίτρα καυσίμου για να τροφοδοτήσουν γεννήτριες έκτακτης ανάγκης στην είσοδο του νοσοκομείου, αλλά ότι οι προσφορές μπλοκαρίστηκαν από τη Χαμάς.

Ο Qidra, αρνήθηκε ότι απέρριψαν τις προσφορές καυσίμων, αλλά είπε ότι τα 300 λίτρα θα τροφοδοτούσαν το νοσοκομείο για μόλις μισή ώρα. Το αλ Σίφα χρειαζόταν 8.000-10.000 λίτρα καυσίμου την ημέρα, τα οποία πρέπει να παραδίδονται από τον Ερυθρό Σταυρό ή μια διεθνή υπηρεσία βοήθειας, είπε στο Reuters.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι τα 300 λίτρα θα μπορούσαν να διαρκέσουν αρκετές ώρες επειδή μόνο το δωμάτιο έκτακτης ανάγκης λειτουργεί τώρα, μειώνοντας την ανάγκη του νοσοκομείου για καύσιμα.

Οι επίγειες δυνάμεις του Ισραήλ εισήλθαν στη Γάζα στα τέλη Οκτωβρίου και έχουν περικυκλώσει γρήγορα την πόλη της Γάζας, τον κύριο οικισμό στο βορρά. Έκτοτε, οι μάχες συγκεντρώθηκαν σε έναν στενό κύκλο γύρω από το νοσοκομείο αλ Σίφα, το μεγαλύτερο του θύλακα, όπου χιλιάδες άμαχοι αναζήτησαν καταφύγιο.

Το Ισραήλ λέει ότι οι μαχητές της Χαμάς έχουν ένα υπόγειο αρχηγείο σε σήραγγες κάτω από το νοσοκομείο και χρησιμοποιούν σκόπιμα τους ασθενείς του ως ασπίδα, κάτι που η Χαμάς αρνείται.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα